Comitetul Evreiesc American: Nu vedem niciun motiv să retragem decoraţia oferită preşedintelui Iohannis, pentru care avem un mare respect. Rabinul Andrew Baker, directorul Comitetului Evreiesc American, organizaţie care anul trecut i-a oferit lui Klaus Iohannis distincţia Lumina Popoarelor, a declarat, pentru Adevărul, că nu există niciun motiv ca decoraţia să-i fie retrasă preşedintelui. „Oricare ar fi problema pe care o are cineva cu Iohannis, cu siguranţă antisemitismul nu poate fi una dintre ele“, spune Baker, după ce Ilan Laufer l-a acuzat pe Iohannis de antisemitism, scrie Adevărul.

politic showFoto: Colaj foto

În contrast cu semnalele UE, România „oblojește rănile” guvernării contestate de la Chișinău. Noi acorduri de cooperare dintre România și Republica Moldova au fost semnate joi, la București, în cadrul ședinței comune a guvernelor celor două țări. Analiștii politici de pe cele două maluri ale Prutului susțin că reuniunea are un puternic substrat electoral, avantajând mai ales partidul oligarhic al puterii (Partidul Democrat din Moldova), care, în perspectiva alegerilor din februarie 2019, ar „vâna” votanți incusiv în tabăra dispersată a unioniștilor. Exponentul guvernării de la Chișinău, premierul Pavel Filip, a venit la București „să i se panseze rănile” după ultima rezoluție extrem de dură a Parlamentului European, scrie Deutsche Welle.

Premierul R. Moldova: Ne dorim ca unirea cu România să se producă prin interconectarea infrastructurii. Republica Moldova doreşte să aibă o infrastructură comună cu cea a României în mai multe domenii, a declarat Pavel Filip, premierul R. Moldova, la finalul unei şedinţe comune cu Executivul din România. "Avem un proiect frumos, denumit simbolic 'Autostrada Unirii. Vorbesc despre autostrada Târgu-Mureş-Iaşi-Ungheni", a mai spus Pavel Filip, enumerând mai multe proiecte comune cu România, potrivit Adevărul.

C. T. Popescu, despre dineul din Sala Tronului: Suntem la români, aici se poate sculpta în fum de mici. Cristian Tudor Popescu a vorbit la Digi24 despre dineul oferit de Guvern în Sala Tronului de la Palatul Regal. „Putem interpreta ca fiind parastasul pişcotarilor, în memoria Regelui Mihai”, a descris jurnalistul situaţia despre care a spus că nu trebuie interpretată drept o gafă de protocol, întrucât a fost făcută în cunoştinţă de cauză”, scrie Digi24.

Dan Barna: ”Opoziția președintelui de a nu deveni notarul lui Liviu Dragnea este așteptată de societate”. Președintele USR, Dan Barna, a salutat joi refuzul președintelui Iohannis de a accepta remanierea unor miniștri, propusă de PSD. ”PSD nu guvernează România, PSD asigură polițe și decapitează Opoziția. În acest context, opoziția președintelui de a nu deveni notarul lui Liviu Dragnea este una, consider eu, așteptată de societate”, a scris Barna pe Facebook. ”PSD aruncă în derizoriu soarta României schimbând miniștri efectiv după propriile interese. În total, PSD a schimbat 3 premieri în 2 ani, de asemenea peste 60 de miniştri. Prin circul televizat al demisiilor, acest „partid unic” nu face altceva decât să continue să se joace cu soarta românilor”, a mai scris Barna, potrivit G4Media.