UDMR vrea înființarea de regiuni de dezvoltare care pot obține autonomie specială. Uniunea a depus un proiect de lege pentru ”transpunerea prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluția de la Alba Iulia”. Un proiect de lege depus, luni, la Parlament, de către UDMR prevede ”transpunerea în legislație a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluția de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”, informează News.ro. Parlamentarii UDMR invocă drept fundament al inițiativei legislative alineatul 1 al punctului III al Rezoluției care stipulează: ”Deplină libertate naţională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său şi fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare şi la guvernarea ţării în proporţie cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”, scrie G4Media.

politicFoto: Colaj foto

Florin Iordache, alergat de la o petrecere a liderilor PSD de către un protestatar #rezist. Protestatarii #rezist au dat buzna luni seara peste o petrecere a liderilor PSD, organizată în avans cu ocazie sărbătorii Sfântului Nicolae. Deşi spunea că este bolnav, liderul PSD, Liviu Dragnea, pe care îl cheamă şi Nicolae, este prezent la eveniment. Într-o înregistrare se vede cum Florin Iordache este alergat de Marian Ceauşescu, protestatarul care a devenit cunoscut după ce l-a îmbrâncit pe deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa, în faţa Palatului Parlamentului, scrie Adevărul.

CCR centrează pentru amnistie. Să zicem că te oprește poliția să-ți dea o amendă. Polițistul nu poartă șapcă. După o vreme găsești un text de lege în care scrie că, atunci când dă o amendă, polițistul trebuie să fie în uniformă. Iar în altă lege scrie că șapca face parte din uniformă, când nu e prea cald. Dar ce înseamnă prea cald? E clar că poți contesta amenda la instanță, din motive de formă (să presupunem că șapca ar fi cauză de nulitate absolută), dar asta în termen și aducând ca temei legile respective. Te poți duce cu amenda la CCR? Nu, căci CCR interpretează Constituția și conformitatea legilor cu aceasta. Ar respinge ca inadmisibilă o astfel de excepție. Ei bine, dacă te cheamă Dragnea, poți orice, scrie Moise.ro.

Preşedinţia lansează în dezbatere publică proiectul "România Educată”. Miercuri, 5 decembrie a.c., ora 17:00, la Palatul Cotroceni, va avea loc lansarea în dezbatere publică a rezultatelor proiectului „România Educată”, inițiat de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, anunţă Administraţia prezidenţială, într-un comunicat de presă. "Proiectul „România Educată” reprezintă cea mai amplă și de durată consultare publică desfășurată până acum în domeniul politicilor publice din educație. La dezbatere au participat peste 10.000 de persoane, iar la elaborarea documentelor lansate cu această ocazie au contribuit peste 60 de instituții publice, organizații neguvernamentale și reprezentanți ai actorilor din domeniu", se arată în comunicatul transmis de Preşedinţie, scrie Digi24.

Comisarul Corina Creţu, replică tăioasă pentru premierul Viorica Dăncilă. Comisarul european Corina Creţu a afirmat luni la Oradea, referitor la ultimele declaraţii ale lui Darius Vâlcov, că le propune guvernanţilor să depună proiecte şi ”după aceea să acuze Comisia Europeană că nu le implementează”, potrivit News.ro. Corina Creţu vrea să ştie dacă atacurile unor oficiali români la adresa ei şi a Comisiei Europene reprezintă poziţia Guvernului: ”Aş invita-o pe doamna prim-ministru să facă precizări dacă atacurile reprezintă poziţia oficială a statului român”, scrie RFI.