"M-am uitat in ochii dumnealui…"

Reporter: Cind il omoriti pe Voiculescu?

Florin Anghel: Lupta n-am dat-o cu dom’ profesor… deci pe fata, lupta a fost intre trei candidati, iar eu, paradoxal, nu am pierdut. Clar, nu! Si… m-am inscris in lupta in momentul in care am convenit cu domnul profesor Voiculescu sa facem lucrul asta. A fost un pact intre noi. Si a garantat o competitie corecta si, iarasi, a garantat faptul ca nu va face pasiune pentru nici unul dintre cei trei. Si lucrul asta l-am mai verificat o data…

Rep.: Cum l-ati verificat?

F.A.: M-am uitat in ochii dumnealui… la citeva zile dupa… l-am intrebat, inca o data, daca lucrurile sint OK, pentru ca urma sa plec in teritoriu si… mi s-a parut, chiar asa i-am spus, mi se pare, ca intre doi oameni normali, "Mi se pare aiurea sa ma lasati sa ma duc prin teritoriu si dumneavoastra sa veniti la un moment dat si sa spuneti «Il vreau pe cutare» si ala sa nu fiu eu!".

Pentru ca, in situatia asta, chiar relatia personala se poate distruge de tot, adica nu e vorba de cheltuiala materiala… E vorba de timp, de nervi, de… va dati seama ca faceam 4-5 judete pe zi, am facut 7-800 de kilometri pe zi… mai luam si avionul, uneori… Mi-a spus atunci, pentru ultima oara, ca este perfect OK, sa-i dau drumul, sa plec in teritoriu, ca el este neutru. Am constatat dupa aceea ca, chiar in ultima saptamina, de fapt, a devenit partizanul Danielei Popa.

Rep.: Nu facea si dumneaei acelasi tur?

F.A.: Nu, bineinteles ca nu, iar asta trebuia sa-mi dea de gindit. Eu si cu Sabin Cutas ne plimbam prin tara si dumneaei avea cartile facute, ca statea in birou la Bucuresti. Am crezut, initial, ca este o problema de abordare a campaniei electorale si, intr-adevar, am gasit pe la fi¬liale… hai sa spun, un raport de acti¬vitate si un CV al doamnei Daniela Popa trimis peste tot si, ma rog, o cerere a votului, a sprijinului. Am considerat ca sint abordari diferite, dar de fapt lucrurile erau mult, mult mai complicate. Trebuie sa treaca timp destul de mult ca sa-mi revin vizavi de ceea ce mi s-a intimplat. Iar intre mine si dom’ profesor Dan Voiculescu, indiferent cit timp va trece, tot nu se va rezolva…

"M-a pacalit"

Rep.: V-a pacalit.

F.A.: Da. Eu am luat lucrurile foarte in serios, am considerat ca pot sa ridic partidul, daca ajungeam presedinte chiar il ridicam… Ma rog, cred ca stiam si cum. Iar in ultimele momente, momentele con¬gresului, a fost ceva extraordinar. Am trait atunci… mi-am adus aminte de vremurile vechi…

"Eram scirbit!"

Rep.: Adica?

F.A.: Totul era facut ca sa iasa asa cum se dorea, adica sa iasa Daniela Popa.

Rep.: Cum poti sa aranjezi toate lucrurile astea?

F.A.: Cu profesionisti. Totul a fost o manipulare media perfecta, o asezare a salii perfecta, au fost din start rezervate locurile care se vedeau la televizor pentru simpatizantii doamnei Popa, restul de oameni a stat in partea a doua, adica in spatele salii si pe una dintre laturi. Restul, grosul, era al Danielei si se vedea asta, era focalizat pe ei. Eu niciodata nu incapeam la televizor sau se termina ecranul cu mine.

Cu 2-3 zile inainte, toate comunicatele de presa erau de genul ca nu am nici o sansa si ca favorita e Daniela Popa si ca se va bate cu Sabin Cutas si ca eu nu am nici o sansa. Mai e un mare semn de intrebare: la scorul care a fost publicat, care a fost citit. E corect?

Sint 12 voturi in plus. Daca adunam voturile mele, ale lui Sabin si ale Danielei Popa, gasim 1.212, iar de la microfon ni s-a spus ca sint 1.200 de voturi valabile exprimate. Deci sint 12 in plus… probabil intre mine si Popa era o diferenta de un vot si dadea urit sa fie doar de un vot si au mai pus 12 ca sa fie 13, dar cred ca a fost o cifra ghinionista pentru ei, nu pentru mine. La scorul asta, care era favorabil Danielei cu 13 voturi si 85 de voturi ale lui Sabin care urmau declarativ sa faca pasul spre ea, eu n-am inteles de ce nu s-a facut turul doi.

Rep.: Si tradatorul de Sabin de ce le-a dat cucoanei?

F.A.: Eu am fost fraier, pentru ca nu m-a dus mintea atunci, m-a dus mintea mai tirziu. Eram prea scirbit si relaxat deja sa ma duc sa spun: "Stati asa, dau eu voturile mele lui Sabin Cutas si atunci e el presedinte pe logica aceasta".

"Lasa-ma cu prostiile!"

Rep.: De ce nu l-ati omorit acolo pe loc pe Voiculescu?

F.A.: Asta e… Nu poti sa iei decizii in emotiile acelea foarte mari. Nu se iau deciziile bune asa, la nervi. Mi-am dat seama ca nu are sens sa ma enervez. Intr-adevar, cei care ma sustineau erau foarte suparati si trebuiau calmati.

Rep.: Dvs. ati scos in fata un om si de el s-a pus o tinichea, a pierdut.

F.A.: Sint convins ca imaginea domnului Voiculescu s-a stricat definitiv. Nici nu cred ca se mai poate ridica. Si a mai fost o faza foarte clara care nu stiu daca s-a vazut la televizor. A intrat in sala, mi-a dat de inteles cind l-am intrebat: "Dom’ profesor, cum stam cu scorul?" si a zis ca a cistigat Daniela Popa.

Nu se poate trece, nu va mai fi turul 2 si atunci m-am dus si le-am spus citorva lideri care ma sustinusera ca nu mai este turul 2. Au ramas blocati, iar unul dintre ei mi-a adus statutul nou, unde era incercuit articolul unde scria ca trebuia cistigat jumatate plus unu. Atunci m-am dus la dom’ profesor sa ii arat statutul care tocmai se postase si l-a aruncat pe jos: "Lasa-ma cu prostiile!".

Academia Catavencu