Vicepresedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca va pune in discutie in cadrul Biroului Permanent National iesirea de la guvernare. "As analiza in cadrul conducerii partidului aceasta varianta. Noi nu mai putem guverna. Jumatate din Executiv este la DNA, nu putem sa ne punem ministrii in functie. Ii punem in brate lui Basescu guvernarea, sa se spele cu ea. Sa formeze el Cabinetul, sa vina cine vrea la putere", a declarat Antonescu.

Insa, in contextul crizei constitutionale provocate de nominalizarea Noricai Nicolai, se redeschid o serie de conflicte care mocneau in partid. O serie de lideri liberali, printre care Ludovic Orban si Crin Antonescu, cu mare influenta in partid, propun o remaniere mai larga a Guvernului. "Nu trebuie sa facem un capat de tara din numirea Noricai Nicolai. Trebuie sa analizam foarte exact situatia, daca putem merge pe aceasta solutie in Parlament. Dar daca tot am ajuns aici, putem pune in discutie o remaniere mai ampla. Eu am mai facut aceasta propunere, a fost respinsa, dar cred ca acum trebuie sa analizam foarte serios ce facem cu guvernarea asta", a precizat liderul PNL.

De altfel, Ludovic Orban, aliatul lui Antonescu din nucleul dur al conducerii partidului, a propus, in cadrul sedintei de la Guvern de joi seara, o restructurare extinsa a Cabinetului, printre cei vizati fiind ministrii Adrian Cioroianu (Externe) si Cristian Adomnitei (Educatie). Acum cateva luni, Orban, Antonescu si Nicolai propuneau remanierea Guvernului, atunci in atentia partidului fiind si Paul Pacuraru (Munca), Eugen Nicolaescu (Sanatate) pe langa cei doi mentionati acum doua zile. Ludovic Orban a continuat sa o sprijine in schimb pe Norica Nicolai, sustinand varianta remanierii guvernamentale si trecerea nominalizarii acesteia prin Parlament. Orban a spus ca desemnarea unui nou candidat la Justitie ar insemna un precedent in sensul ca i s-ar recunoaste lui Traian Basescu dreptul de veto in numirea ministrilor. "In schimb, daca am merge pe varianta unui vot in Parlament pentru candidatura la un post de ministru, s-ar institui o alta cutuma, de legitimare a membrilor Guvernului in Legislativ", ar fi sustinut liderul liberal. Dar si Orban spune ca ar fi posibila si solutia unei noi nominalizari, daca majoritatea din Biroul Permanent ar decide un asemenea lucru in sedinta de luni.

Un cuvant important l-ar avea insa premierul Calin Popescu Tariceanu, asa cum ne-a precizat Crin Antonescu. Potrivit surselor noastre, premierul ar inclina spre o noua nominalizare, mai ales tinand cont de faptul ca nu a agreat-o de la inceput pe Norica Nicolai in postul de ministru al Justitiei. Totodata, o noua persoana ar scuti Guvernul de alte dezbateri, ciondaneli si declaratii politicianiste in Parlament pe tema unei remanieri guvernamenale (tinta fiind tocmai Executivul), in contextul alegerilor locale, mai ales ca Tariceanu nu ar dori o schimbare majora la nivelul Cabinetului sau.

Romania libera