Fostul președinte Traian Băsescu a declarat că dacă candidatul PPE Manfred Weber preia șefia Comisiei Europene, atunci un reprezentant al Europei de Est ar putea prelua funcția de președinte al Consiliului European. El susține că funcția aceasta este mai puțin importantă ca cea de șef de stat. Băsescu a mai declarat, duminică seară, că PSD a oprit legea pensiilor, în Senat, unde au o majoritate confortabilă, deoarece este "nerealistă" din punctul de vedere al capacității de plată. Acesta crede că legea va fi respinsă de Camera Deputaților și va fi reanalizată, relatează Mediafax.

Traian Basescu la RTV (arhiva)Foto: romaniatv.net

"Klaus Iohannis are șanse pentru al doilea mandat (de președinte al României-n.red.), chiar dacă este într-o creștere fulminantă USR-PLUS. Cred că prima șansă o are președintele Iohannis. Nu se compară ca importanță funcția de președinte a unui stat cu funcția de președinte al Consiliului European. Funcția de președinte al Consiliului European este infinit mai puțin influentă decât funcția de președinte al Comisiei Europene, care gestionează bugetul de peste 1.000 de miliarde euro al UE și are puterea de control asupra guvernelor, pe care președintele Consiliului European nu o are. Este o funcție decorativă, de protocol, de exprimare a punctului de vedere al Consiliului European dar nu este o funcție de putere. Cred că președintele Iohannis va opta să candideze la intern", a declarat, duminică seara, la România TV, fostul președinte al României Traian Băsescu.

El mai susține că în contextul în care Popularii Europeni nu acceptă decât funcția de președinte al Comisiei Europene, iar Manfred Weber o va obține, atunci postul de președinte al Consiliului European ar putea fi cedat unui șef de stat din Europa de Est.

"Lucrurile s-au complicat la Bruxelles, pentru că nici candidatul PPE, Weber, nici candidatul socialiștilor, Timmermans, locul 1 și 2 la alegeri nu sunt agreați de un număr suficient de delegații ca să poată să obțină votul să treacă Comisia Europeană. Popularii europeni nu acceptă decât o singură funcție, cea de președinte al Comisiei Europene, care este cea mai puternică funcție de la Bruxelles, și nu sunt interesați de nicio altă funcție. Dacă Weber până la urmă preia Comisia Europeană rămâne spațiu pentru ca un reprezentant al țărilor din Est să preia Consiliul European", a afirmat Băsescu.

"Fondul de pensii e undeva la 60 de miliarde lei anual și dacă ne luăm după mintea lui Olguța, în patru ani ar trebui să ajungă la 150 miliarde lei. De unde să ajungă la atât? Din ce? Eu îmi doresc să se mărească pensiile, pentru că și eu am pensie, dar nu văd de unde va crește pensia așa cum a promis-o Olguța (Vasilescu-n.red.). Șocul este că legea a căzut în Senat, unde PSD au o majoritate confortabilă. Nu știu cum o vor trece prin Camera Deputaților, unde, dacă UDMR rămâne de partea opoziției, practic nu au majoritate. Este posibil, dându-și seama că bagă țara într-o mare dificultate, s-o fi oprit, pentru că legea este nerealistă din punctul de vedere al capacității de a plăti. Anul acesta putem, dar la anul și peste doi ani nu mai putem, iar peste patru ani ajungem la 150-160 de miliarde lei fondul de pensii. Bănuiesc că o vor abandona. Va lua un vot negativ și în Cameră și va fi luată la repieptănat", a declarat, duminică seară, Traian Băsescu, la RomâniaTV.