Videanu, Blaga, Murgeanu de la PD-L, Vanghelie, Diaconescu, Ponta de la PSD, Orban, Antonescu sau Vosganian de la PNL: e timpul sondajelor pentru desemnarea candidatilor la alegerile locale. In Bucuresti si in intreaga tara. Cotidianul va prezinta harta principalelor batalii politice din vara acestui an.

Majoritatea partidelor nu s-au inghesuit sa-si desemneze candidatii pentru Primaria Bucurestiului. Asta desi pina la „momentul adevarului“ de la urne mai sint citeva luni, in conditiile in care premierul Tariceanu a declarat recent ca nu ia in calcul aminarea localelor, astfel ca acestea ar urma sa se desfasoare la sfirsitul lui mai sau la inceputul lui iunie. Iar Capitala este considerata de multi politicieni un veritabil test pentru posibilele parlamentare din toamna. Aceleasi incertitudini si in provincie, acolo unde insa citiva primari par siguri pe un nou mandat.

Singurul nume cert in cursa pentru fotoliul de edil-sef al Bucurestiului este cel al liderului PIN, Cozmin Gusa. Acelasi care, potrivit presei, pleca din PSD in 2003 pentru ca nu a dorit sa renunte la functia de secretar general al partidului si sa candideze pentru primarie. Seful PIN si-a lansat recent site-ul de campanie, iar pina la inceputul lui martie isi va prezenta si oferta electorala pentru bucuresteni.

PD-L si PSD vor transa nominalizarea viitorului candidat pe baza unor sondaje pina la jumatatea acestei luni. Asta in contextul in care aproape nimeni din cele doua partide nu prea vrea sa candideze. Actualul primar general al Capitalei, democrat-liberalul Adriean Videanu, a dat de mai multe ori semnale ca nu mai vrea un nou mandat, desi a evitat sa o afirme public. Si-a propus insa drept succesori mai multi colegi, printre care Vasile Blaga, viceprimarul Razvan Murgeanu sau primarul de la sectorul 3, Liviu Negoita. Cel din urma a refuzat din start ideea.

La PSD, primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, nu mai pare atit de decis sa candideze pentru Primaria Generala si oricum partidul cauta alternative. Printre numele vehiculate se afla cele ale vicepresedintilor Cristian Diaconescu si Victor Ponta. Aceleasi nume impinse in toamna anului trecut, tot pe baza unor sondaje, sa concureze pentru Parlamentul European si care au refuzat sa o faca. De aceasta data insa, Ponta a anuntat ca vrea sa candideze.

La PNL, ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, si-a anuntat deja intentia de a concura pentru sefia Bucurestiului, insa partidul sondeaza si alte nume. Printre acestea, cel al ministrului Finantelor, Varujan Vosganian, cel al sefului Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, sau cel al vicepresedintelui Crin Antonescu.

Desi anul trecut declara ca va candida atit pentru Parlamentul European, Presedintie, cit si pentru Primaria Capitalei, liderul PNG, Gigi Becali, pare sa ezite acum sa se lanseze in cursa pentru sefia Bucurestiului. Mai ales dupa ratarea fotoliului de europarlamentar. „Sa vad. E o hotarire prea importanta sa o iau acum. Daca voi candida, o voi anunta doar cu doua zile inaintea inceperii campaniei electorale. Trebuie sa fiu sigur ca voi cistiga“, ne-a declarat Becali. Nici conservatorii nu au anuntat un candidat pina acum, ci doar vehiculeaza propuneri: Irinel Popescu, fostul pedist Marius Marinescu sau fostul peremist-pesedist Codrin Stefanescu.

La Cluj, desi toata lumea il vede favorit pentru un nou mandat, presedintele PD-L, Emil Boc, a evitat sa anunte daca va candida sau nu pentru un nou scaun de primar. In timp ce liberalii ar putea miza pe presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, sau pe deputatul Horia Uioreanu, pesedistii nu au deocamdata nici un nume pentru primarie. Vehiculat ca posibil candidat, deputatul Vasile Puscas a respins ideea. In sondaje, cel mai bine plasat este Vasile Dincu, dar acesta nu este inca decis daca sa intre in cursa. Un alt nume luat in calcul de PSD este Vasile Soporan, fostul prefect de Cluj. Din partea UDMR va candida presedintele organizatiei judetene Cluj, Attila Laszlo.

Cotidianul