Adrian Nastase isi pune vineri soarta in miinile Consiliului National al PSD. Cei 740 de delegati trebuie sa decida prin vot daca o lipesc din nou pe Matusa Tamara de imaginea partidului.

Adrian Nastase si-a depus ieri candidatura pentru presedintia Consiliului National al PSD, functie pentru care se va bate cu senatorul Dan Mircea Popescu. Alegerile vor avea loc vineri, cind cei 740 de membri ai CNC trebuie sa decida daca il readuc in fruntea lor pe fostul premier, laolalta cu problemele sale de imagine, dosarele nerezolvate in justitie si vulnerabilitatile politice de rigoare.

Nastase nu s-a decis sa candideze pina cind nu a fost sigur ca are si sanse de victorie, pentru ca alegerile de vineri reprezinta una dintre ultimele sanse de a se intoarce pe prima scena politica. Dosarul de candidatura a fost depus de-abia dupa ce apropiatii si un grup de lideri din jurul lui Mircea Geoana care participa la un soi de „complot“, in frunte cu Ion Iliescu, au generat in interiorul partidului „masa critica“ necesara revenirii, adica dupa ce s-a facut lobby intens prin filiale, pentru stringerea voturilor necesare.

De altfel, Viorel Hrebenciuc, unul dintre opozantii lui Nastase, si-a anuntat colegii din conducerea partidului ca a facut o trecere in revista a organizatiilor judetene si a modului in care acestea vor vota, creditindu-l pe rivalul sau cu sanse reale sa cistige functia mult dorita.

Candidatura lui Nastase a fost intimpinata cu strimbaturi de liderii PSD, care admit ca personajul are probleme de imagine care se vor rasfringe si asupra partidului, dar ridica din umeri, explicind ca nu au de ales atita timp cit dosarele sale sint blocate in justitie. Chiar unul dintre cei mai vehementi opozanti ai sai – ce-i drept, dupa ce-i fusese prieten intim –, Ilie Sirbu, nu a gasit vreo contradictie intre candidatura lui Nastase si conflictele sale cu Justitia. „In viitor sa vedem ce se va intimpla cu dosarele acelea... Noi nu am facut o analiza pe problemele lui de imagine. Daca si-a depus candidatura, Consiliul National va decide“, a declarat ieri, pentru Cotidianul, vicepresedintele PSD.

Si proaspat desemnatul sef de campanie al partidului, Miron Mitrea, care participa deja la sedintele conducerii partidului, a sustinut ca „nu se poate face legatura intre dosarele lui Nastase si candidatura la Consiliul National“. „Depinde de votul de vineri“, a spus, hitru, Mitrea, care nu este unul dintre adeptii ideii de reinscaunare a lui Nastase intr-o functie la partid.

In martie 2006, in celebra „Noapte a cutitelor lungi“ de la Hotel Comfort, Adrian Nastase avea sa piarda toata puterea politica: presedintia executiva a PSD si presedintia Camerei Deputatilor. Colegii sai de partid, afectati de problemele in justitie ale fostului premier, au votat pentru a-l determina pe Nastase sa se retraga. Dupa esecul in alegerile din 2004, votul de la Comfort a reprezentat pentru Nastase inceputul unei lungi perioade de penitenta. Procurorii DNA l-au acuzat pe Adrian Nastase in mai multe dosare penale.

Cotidianul