Cine plătește factura incompetenței Guvernului Orban?

Daniel SuciuFoto: Agerpres

Un prim răspuns ar fi că, firește, în niciun caz Ludovic Orban. Pentru că indiferent dacă vor avea loc sau nu alegeri la termen, indiferent dacă le va câștiga sau nu, indiferent dacă va rămâne sau nu premier, Orban este, totuși, ferit de majoritatea relelor care-i pasc, în mod obișnuit, pe oameni, prin simplul fapt că este în politică de la începutul democrației postdecembriste. Sigur că, în toată această perioadă, Orban a făcut mai mult joc de anticameră, dar un politician cu resursele sale și cu standardul lui de viață nu va simți mai deloc factura grea a incompetenței guvernului său. La fel va fi și situația miniștrilor săi incompetenți, care se perindă prin fața micilor ecrane în încercarea de a se arăta frumoși ca scoși din țiplă, într-o perioadă în care românilor numai la campania electorală nu le stă mintea și sufletul.

Dar orice factură a incompetenței, factură fiind, trebuie să fie, la un moment dat, achitată, cu bunăvoie sau cu de-a sila. În cazul nostru, factura incompetenței guvernului Orban este și va fi plătită de mai mulți cetățeni simpli, care aveau pretenția să primească o minimă protecție pentru taxele pe care le achită la stat.

Primii care au plătit deja factura lui Orban au fost, simbolic, cei șase pacienți care, ieri, au decedat pentru că la Timișoara nu au mai fost locuri la ATI. Asemeni lor, alte sute de oameni mor pentru că Orban nu a avut nici mintea, nici inima necesare pentru a lua măsuri corecte de stopare a pandemiei. Asemeni celor șase care au murit nevinovați de COVID, fiind, atenție, nu în mâinile celor dragi, ci în mâinile statului, mor zilnic sute de oameni care nu au nicio vină că Orban vrea să fie premier și să-și organizeze prețioasele alegeri.

Al doilea set de cetățeni care vor plăti factura incompetenței guvernului liberal sunt plătitorii de taxe și impozite care vor fi cruțați de COVID și care vor ieși din pandemie cu plămânii sănătoși, dar fără pâine de pus pe masă. Șomerii, deopotrivă cei din statisticile oficiale și cei din cele neoficiale, vor plăti factura incompetenței unui guvern care n-a reușit să facă nimic pentru a le salva locurile de muncă. Rândurile lor îngroșate se vor uita, fără niciun fel de complex de inferioritate, către funcționarii publici, care vor avea salarii la limita subzistenței sau către pensionarii impozitați amplu care se vor trezi că pensia nu le va ajunge pentru supraviețuire. Toată suflarea purtătoare de salariu sau de obligații la stat se va bucura că are unde merge la muncă, așa cum, cu aroganță, îi îndeamnă Violeta Alexandru, doar că o vor face pe salarii mici. Pentru că impozitarea veniturilor va lovi nu doar în funcționarii publici, atât de hăituiți de unii și de alții, ci și în privați. Corporatiști sau nu, cu toții vor munci mai mult pentru mult mai puțin pentru a achita factura lui Orban, o factură bine îngrășată de împrumuturile generoase contractate de Cîțu.

Citește integral editorialul semnat de deputatul PSD Daniel Suciu pe site-ul PeBloguri

Acesta este un conținut sponsorizat și nu reprezintă opinia HotNews.ro/ Articol susținut de PeBloguri