Consensul dintre premierul Calin Popescu-Tariceanu si presedintele Traian Basescu asupra noului ministru al justitiei a provocat tensiuni la varful PNL. Vicepresedintii Crin Antonescu, Ludovic Orban si Norica Nicolai sunt nemultumiti pentru ca nu au fost consultati in legatura cu nominalizarea lui Catalin Predoiu in fruntea Ministerului Justitiei.

Potrivit informatiilor care circulau la varful PNL, Tariceanu s-ar fi consultat doar cu Bogdan Olteanu si Teodor Melescanu. In mod semnificativ, unii lideri ai partidului afirmau vineri ca Predoiu nu are nicio legatura cu PNL, desi acesta este membru PNL din 1991 si a avut si o escala la PL ’93, partid condus la vremea respectiva de Dinu Patriciu.

La inceputul saptamanii, premierul Tariceanu a fost informat de catre Teodor Melescanu ca nu mai vrea Ministerul Justitiei, pe care l-a condus ca interimar. In consecinta, seful guvernului a demarat discutii cu o serie de persoane care ar fi putut ocupa functia de ministru al justitiei. Dintre acestia, Predoiu a fost singurul care a acceptat. Tariceanu a sperat, pana in ultimul moment, sa o convinga pe Renate Weber sa accepte Justitia, dar aceasta si-a mentinut refuzul initial. Unii lideri liberali au aflat indirect ca Tariceanu cauta un candidat, in momentul in care premierul a fost refuzat de avocatul Ionel Hasotti, fratele vicepresedintelui Puiu Hasotti.

Totusi, vicepresedintii partidului se asteptau ca, in cazul in care identifica persoana care sa preia functia de ministru al justitiei, Tariceanu sa convoace o sedinta a conducerii liberale, iar nominalizarea sa fie supusa la vot. Nemultumitii invoca statutul PNL, potrivit caruia Biroul Politic desemneaza candidatii partidului pentru functii in guverm. Pe baza acestui articol, conducerea PNL a dat deja doua voturi: prima data a propus-o pe Norica Nicolai, iar a doua oara a optat pentru rocada Teodor Melescanu- Radu Stroe. Premierului Tariceanu i se reproseaza si faptul ca a incalcat tocmai aceasta a doua decizie votata de Biroul Politic. Nemultumirea liberalilor radicali este cu atat mai mare cu cat premierul s-a consultat, in schimb, cu seful statului.

Integral in EvZ.