Cotidianul a intrat in posesia unui document politic incendiar. Este vorba de strategia elaborata de Adrian Nastase si Viorel Hrebenciuc referitoare la situatia politica in care se afla PSD. Documentul a fost discutat deja duminica, intr-o sedinta informala a liderilor PSD, dar si luni, la sedinta conducerii partidului.

Analiza propune conducerii PSD trei variante strategice pentru perioada urmatoare. 1. Alegeri locale si parlamentare cuplate, in vara. 2. Alegeri separate fara intrarea PSD la guvernare. 3. Alegeri separate, dar cu intrarea PSD la guvernare alaturi de PNL. Exista si o a patra alternativa strategica, ce a rezultat in urma discutiilor de duminica, si anume eventualitatea in care PSD va ramine in opozitie inca patru ani.

Documentul elaborat de Nastase si Hrebenciuc insista pe prima varianta strategica, a cuplarii celor doua alegeri, analizind avantajele si dezavantajele acesteia. De altfel, Nastase insusi a scris pe blogul sau zilele trecute ca a pregatit documentul „impreuna cu Viorel Hrebenciuc“.

Principala concluzie a analizei este ca, pentru a nu ajunge la mina lui Basescu, social democratii sint nevoiti sa se apropie de liberali. Formula propusa este aceea a unei aliante preelectorale PSD-PNL, care sa nu-i dea posibilitatea sefului statului de a impune un guvern minoritar PD-L.

Cotidianul