Liderii PNL iau serios in calcul formarea unei majoritati parlamentare si guvernamentale alaturi de PSD, PC si UDMR. A declarat-o ieri, pentru Cotidianul, vicepresedintele liberal Crin Antonescu, ca reactie la aparitia in editia de ieri a ziarului a unei analize secrete a PSD pe tema alegerilor. Documentul, realizat de Adrian Nastase si de Viorel Hrebenciuc, insista pe aplicarea acestui proiect ca si unica solutie de izolare a lui Traian Basescu si a PD-L.

„In ciuda tuturor lucrurilor care ne despart de PSD, cred ca din pacate proiectul politic real al lui Traian Basescu este unul care face imposibila o relatie intre noi si PD-L. In aceste conditii, eu cred ca si PNL trebuie sa se gindeasca bine ce raporturi ar trebui sa aiba cu PSD in perioada postelectorala. Cred ca o majoritate parlamentara PNL-PSD-PC si UDMR este posibila, si din punctul meu de vedere e de dorit ca PNL sa fie parte dintr-o majoritate guvernamentala si dupa alegeri“, ne-a declarat Antonescu, care a respins insa varianta unei aliante preelectorale cu pesedistii.

Pe de alta parte, liderul PNL se declara sceptic in privinta primei variante lansate de Nastase si Hrebenciuc in analiza lor, anume cea privind sincronizarea alegerilor locale cu cele parlamentare. „Cred ca o asemenea comasare este imposibila acum, dupa adoptarea ieri (marti - n. r.) a legii votului uninominal. Nu mai avem timp pentru asa ceva“, a spus Crin Antonescu.

Conservatorii nu resping nici ei ideea unei majoritati parlamentare formate din PSD, PNL si UDMR, dar se indoiesc totusi de sansele ca aceste partide sa ajunga la un numitor comun. „In politica sa nu spui niciodata niciodata. Trebuie sa stim insa mai multe despre aceasta posibila majoritate, care ar fi obiectivele ei spre exemplu. Noi am avut o discutie cu PSD pentru sustinerea unor proiecte in Parlament, spre exemplu reducerea TVA la alimentele de baza. PNL insa nu sustine acest proiect, iar UDMR va dori probabil sa-si impuna legea privind statutul minoritatilor cu care noi nu am fost de acord“, afirma senatorul PC Sabin Cutas.

Integral in Cotidianul.