Ristea Priboi s-a intors in Romania dupa mai bine de trei ani in care s-a ascuns de procurorii care il cerceteaza in dosarul Matusa Tamara. Aparitia lui Priboi cu nepotelul de mina, luni seara, la meciul trupei de baschet Harlem Globetrotters, pare sa-i dea fiori lui Adrian Nastase. Omul de incredere al fostului premier Adrian Nastase a parasit Romania in 2005, imediat dupa alegeri. Dintre toti pesedistii, cel mai neplacut surprins de vestea reaparitiei lui Ristea Priboi este chiar Nastase. „Nu mai vreau sa fiu implicat din nou in vreo poveste legata de domnul Priboi“, a declarat pentru cotidianul.ro fostul premier.

Relatiile dintre fostul premier Adrian Nastase si fostul deputat PSD Ristea Priboi nu au fost intotdeauna la fel de reci pe cit le reclama acum primul. Conform rechizitoriului DNA din dosarul Matusa Tamara, Priboi a jucat un rol esential in salvarea Danei Nastase de un dosar penal pentru spalare de bani. Procurorii DNA sustin ca Ioan Melinescu, care in 2000 era membru in plenul Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB), i-ar fi transmis lui Adrian Nastase, prin intermediul lui Ristea Priboi, un document al ONPCSB, care atesta ca fusesera depusi 400.000 USD in contul Danei Nastase, bani care nu puteau fi justificati din veniturile ei. In schimb, Nastase a promis - si s-a tinut de cuvint - ca-l va numi pe Melinescu sef al ONPCSB. „Intrevederile si discutiile purtate intre invinuitii Melinescu Ioan, Priboi Ristea si Nastase Adrian, la care a participat si denuntatorul Boerica Genica, s-au desfasurat fie in biroul lui Priboi Ristea, fie la cabinetul lui Nastase“, scrie in documentul DNA.

Denuntul lui Boerica este confirmat de alti doi martori si de testul poligraf. Rechizitoriul consemneaza doua intrebari la care Boerica a raspuns afirmativ si a fost sincer, conform testului: „Ai auzit cind Melinescu i-a spus lui Priboi ca-i va face cadou lui Nastase lucrarea cu privire la Dana Nastase?“ si „Ai vazut cum Priboi a luat dosarul despre care Melinescu afirma ca are legatura cu Dana Nastase?“.

Integral in Cotidianul.