PNL si PSD s-au intalnit joi seara "pe ascuns" pentru a se pune de acord asupra unei eventuale intelegeri politice pentru alegerile locale. Au fost prezenti la Vila Lac 1, din partea PSD, Mircea Geoana, Adrian Nastase, Titus Corlatean, Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc, iar din partea PNL, Calin Popescu Tariceanu, Cristian David si Dan Motreanu. Insa intalnirea a fost una "rece" si "distanta", care s-a finalizat "fara rezultate".

Propunerile PSD au fost respinse de catre liberali, in timp ce ideile PNL nu i-au incantat pe pesedisti. Liberalii au ajuns chiar sa le reproseze liderilor PSD ca au insistat asupra introducerii votului uninominal la alegerea presedintilor de consilii judetene, fapt care ii dezavantajeaza. In acest context al disputelor, surse social-democrate, citate de Mediafax, considera ca liderii PSD, Viorel Hrebenciuc si Adrian Nastase, cunoscuti drept partizani ai unei aliante cu PNL, "au inceput sa dea inapoi" in privinta oficializarii relatiei dintre cele doua partide.

Drept consecinta, PSD ar putea merge singur in alegeri, urmand ca dupa scrutin sa negocieze o eventuala alianta. Asemenea intalniri au avut loc destul de des in ultima perioada, insa liderilor liberali si social-democrati le este teama sa perfecteze o intelegere in acest sens, de teama electoratului care ar putea sa-i sanctioneze. Astfel, potrivit unor surse din PNL, mult mai avantajoase ar fi pentru liberali o serie de colaborari la nivel local, in special in turul doi de scrutin, fara o intelegere oficiala.

Romania libera

PSD i-a ispitit pe liberali cu Alianta anti-Basescu

Conform unor surse participante la discutie, la intalnirea de la Vila Lac 1, PSD a pus pe masa oferta facuta si la intrevederea de acum doua saptamani: formarea, inainte de alegerile locale, a unei aliante, care sa adune, pe langa electoratul celor doua partide, tot electoratul anti-Basescu. Uniunea dintre cele doua partide ar trebui sa se numeasca Alianta pentru Democratie sau Alianta impotriva Totalitarismului ori un alt nume „mai de impact”.

Ea ar avea ca scop sa impiedice castigarea alegerilor de catre PD-L, printr-un mesaj impotriva asa-numitelor practici antidemocratice ale sefului statului. Pesedistii cred ca o astfel de coalitie ar garanta succesul total la scrutinul local, PSD si PNL urmand sa fie victorioase la alegerile pentru primarii de muncipii si sefi de consilii judetene. Odata indeplinit acest obiectiv, cu o victorie in locale, succesul in alegerile parlamentare ar fi practi asigurat. Planul pesedistilor se incheia in 2009, cand guvernarea PSD – PNL – UDMR l-ar fi impiedicat pe Traian Basescu sa mai castige un mandat la Cotroceni, propunand un candidat unic la Presedintie. Avocatul acestor idei a fost Adrian Nastase, sustinut de Mircea Geoana.

Gandul

Disputa pe Curtea de Conturi

Mai mult, discutiile au degenerat in dispute. Tariceanu a invocat ca pretext suplimentar pentru refuzul sau nominalizarea lui Marian Vanghelie. Liberalii le-au reprosat socialdemocratilor insistenta pentru introducerea votului uninominal pentru presedintii consiliilor judetene. La randul sau, vicele liberal Dan Radu Rusanu a deschis subiectul functiei de presedinte al Curtii de Conturi.

El le-a reprosat PSD-istilor ca au blocat candidatul PNL votand alaturi de PDL prelungirea mandatului actualului presedinte al Curtii. Replica liderilor PSD a venit din partea lui Mircea Geoana si Adrian Nastase, care i-au amenintat pe liberali ca, daca nu vor ajunge la o intelegere, „PSD va fi obligat sa faca opozitie“.

Evenimentul Zilei