Primul discurs al presedintelui George. W. Bush in Romania a strans ieri-dimineata la Palatul CEC o colectie de politicieni romani expirati. Singurul presedinte de partid a fost Mircea Geoana, PSD fiind reprezentat si de Ion Iliescu, de si Adrian Nastase. PDL a trimis-o pe Elena Udrea, iar PNL - pe ministrul educatiei Cristian Adomnitei, desi liderii ambelor partide primisera invitatii.

Daca participantii straini s-au asezat pe scaunele rezervate, romanii au ignorat indicatiile gazdelor, German Marshall Fund si Consiliul Atlantic, si s-au grupat pe baza de mai vechi sau mai noi amicitii. Elena Udrea a stat langa Constantin Degeratu, fostul coleg de la Palatul Cotroceni, consilierul pe probleme de securitate al presedintelui Traian Basescu, si Dorel Sandor, unul dintre consilierii de imagine ai premierului Calin Popescu-Tariceanu. Aceasta companie n-a multumit-o pe deplin pe Elena Udrea, care, usor imbufnata, a tacut mai tot timpul si a mestecat guma.

In fata trioului mai sus-amintit s-a instalat Sergiu Medar, fostul consilier de securitate al aceluiasi presedinte Basescu. Liderul PSD Mircea Geoana si-a gasit loc langa sefii SRI si SIE George Maior si Mihai-Razvan Ungureanu. Grupului i s-a alaturat si fostul ministru de interne taranist Dudu Ionescu. De la balcon supravegheau adunarea Ioan Mircea Pascu si Adrian Severin, si ei trecuti prin mai multe executive. Ion Iliescu si Emil Constantinescu au stat unul langa celalalt.

Primul a beneficiat de un gest de simpatie, care l-a facut sa se fastaceasca, din partea secretarului de stat al apararii Condoleezza Rice, si de multe batai pe umar de la seful administratiei americane, in amintirea curcubeului. Mircea Geoana, fost ambasador la Washington si ministru de externe, a fost cel mai salutat de oficialii americani, inclusiv amical de catre consilierul de securitate de la Casa Alba, Stephen Hadley.

Inainte de sosirea presedintelui Bush, unii dintre invitatii romani comentau posibilitatea venirii la putere in SUA a senatorului John McCain care, in 2002, a vizitat Romania impreuna cu sotia sa, lungile plimbari intr-o statiune romaneasca montana fiind o proba ca acesta este la fel de rezistent ca si Ion Iliescu. Aparitia presedintelui SUA a potolit zarva.

Integral in EvZ.