Liderul democrat-liberal se declara dezinteresat de orice demnitate publica si spune ca are o parere buna despre actualul ministru al justitiei, Catalin Predoiu.

„Rostul meu in politica este sa dau, nu sa iau", isi justifica Valeriu Stoica prezenta la varful PD-L. Retras din Parlament in 2003, s-a dedicat avocaturii si carierei didactice, insa a participat activ la scindarea PNL, la sfarsitul anului 2006.

Valeriu Stoica a acceptat invitatia de a ne vorbi „La masa Adevarului" despre trecutul si viitorul sau politic, despre perpetua reformare a Justitiei, dar si despre „neintelegerea institutionala" pe care o are cu omul de afaceri Dinu Patriciu.

- Ati mai accepta un mandat de ministru al justitiei?

- Eu mi-am facut datoria. Sa vina si altii mai tineri sa faca treaba. In momentul de fata, postul de ministru al justitiei ofera foarte putine posibilitati de reforma. Atributiile au fost atrase de la minister la CSM in proportie de 90 la suta. Reforma Justitiei o face CSM, nu ministrul justitiei. Un bun ministru al justitiei ar putea sa faca treaba in domeniul realizarii politicii penale. A doua chestiune importanta este politica legislativa.

- Ce parere aveti despre actualul ministru al justitiei?

- A fost o surpriza placuta alegerea lui. Este un bun profesionist, un om tanar, intamplarea face sa-l cunosc foarte bine si am o parere foarte buna despre el. Sper sa iasa nesifonat din aceasta experienta. Si cred ca va iesi, pentru ca, nepolitizand functia, ramanand tehnocrat, profesionist, va face treaba buna, precum Dacian Ciolos la Agricultura.

- De ce mai ramaneti in politica daca nu vizati nicio functie publica?

- Eu cred ca politica este treaba fiecarui cetatean al Romaniei. Ca urmare, daca vrem sa avem institutii solide, cetatenii trebuie sa participe la viata publica. Asadar, intrucat sunt cetatean al Romaniei, cred ca este obligatoriu pentru mine sa particip la viata publica.

- Aceasta este singura dvs. motivatie?

- Da. Este nevoie si de oameni care nu sunt interesati de functii publice neaparat, dar sunt interesati de cum functioneaza un partid si daca el ramane fidel interesului public. Asadar, rostul meu in politica este sa dau, nu sa iau.

Integral in Adevarul