Avem cinci candidati cu sanse in cursa pentru Primaria Capitalei. Nu se stie daca vor candida toti. Surprize s-au mai vazut. Pina pe 30 aprilie, aceasta este oferta politicului pentru Bucuresti.

Vasile Blaga

Puncte vulnerabile: Este bucurestean de doar 28 de zile. Si-a cumparat un apartament in Bucuresti de la controversatul om de afaceri si lider UDMR, Verestoy Attila. Numele lui Blaga a fost vehiculat in mai multe afaceri dubioase precum rafinaria Petrolsub din Suplacu de Barcau si promovarea a doua hotariri de guvern in favoarea grupului NIRO.

Director de campanie electorala: Liviu Negoita, primarul sectorului 3.

Miron Mitrea

Puncte vulnerabile: A fost cercetat de procurorii Anticoruptie pentru contractul autostrazii Bechtel, acuzatia fiind ca bugetul de stat a suferit un mare prejudiciu. A fost de asemenea cercetat de procurorii DNA pentru acuzatia ca, in perioada 2001-2004, ar fi fost mituit cu lucrari de renovare si extindere a casei din Baneasa, detinuta de mama sa, Viorica Mitrea, in valoare de 3,5 miliarde de lei vechi.

In perioada in care a condus Ministerul Transporturilor, sub premierul Adrian Nastase, Miron Mitrea a fost acuzat de presa ca a utilizat banii publici pentru infiintarea unui post de televiziune la Constanta.

Director de campanie electorala: Viorel Hrebenciuc, ca sef de campanie a PSD.

Proiecte: Nu se cunosc. Deocamdata, Miron Mitrea nu a fost anuntat oficial drept candidat al PSD pentru Primaria Capitalei.

Ludovic Orban

Puncte vulnerabile: A fost implicat intr-un accident rutier in decembrie 2007 si, in ciuda faptului ca s-a dovedit ca a lovit o fetita, nu a patit nimic. Candideaza din partea PNL, partid care pleaca cu sansa a treia in alegeri.

Este perceput ca adversar feroce al lui Traian Basescu, astfel ca s-ar putea sa nu primeasca voturile simpatizantilor lui Basescu neinregimentati in PD-L. Consultanta politica ii este asigurata de firma lui Dan Andronic, conform contractului mai amplu de consultanta cu PNL. Orban are, de asemenea, o echipa proprie de consultanti politici, formata dupa ce a devenit ministru.

Proiecte: Rezolvarea aglomeratiei din trafic (program in 20 de puncte); fluidizarea transportului in comun (culoarul unic); reducerea poluarii/marirea spatiilor verzi; mutarea unor centre industriale dincolo de centura Bucurestiului).

Cozmin Gusa

Director de campanie: Lavinia Sandru, vicepresedinte PIN; campania va fi facuta de agentia de publicitate Leo Burnett, prin Bogdan Naumovici, creative director.

Puncte vulnerabile: Este cu siguranta cel mai traseist om politic dintre toti candidatii la primarie. Migratia politica: 2001-2003 PSD, 2004-2005 PD, 2005 - prezent PIN; nu are sustinerea unui partid puternic; lipsa experientei in administratie; discurs prorus; se bucura de sustinerea MISA, organizatie asupra careia planeaza suspiciuni de interferenta cu legea

Proiecte: Refacerea sistemului de incalzire; mutarea Garii de Nord la Chitila ca solutie la criza locuintelor.

Sorin Oprescu

Candidatura lui Sorin Oprescu la Primaria Capitalei nu este certa, din cauza indeciziei liderilor PSD. Daca va candida, ca independent, Sorin Oprescu va fi sustinut financiar de omul de afaceri Costel Bobic, potrivit declaratiilor acestuia.

Oprescu este avantajat in cazul unei candidaturi, chiar si ca independent, de sondajele de opinie care ii dau cele mai mari sanse sa ajunga in al doilea tur al alegerilor si sa cistige.

Un punct slab pentru candidatul Sorin Oprescu ar fi dat de cele doua esecuri pe care le-a suferit in aceeasi postura, in competitia pentru Primaria Capitalei, in 1998 si in 2000. In plus, daca senatorul nu va reusi sa intruneasca votul conducerii PSD pentru a putea reprezenta partidul in campania electorala, va avea de infruntat opozitia propriilor colegi de la organizatia PSD Bucuresti, fiind lipsit de suportul logistic si uman al filialei.

Integral in Cotidianul.