Campania electorala pentru presedintia consiliilor judetene ofera o mare varietate de candidati: urmariti penal, trimisi in judecata, anchetati de procurori, scapati de cercetarea penala, baroni mai noi si mai vechi, vatafi de judet, afaceristi de carton, traseisti politici. Moralitatea a fost ascunsa sub pres, nu se mai tine cont de acuzatiile de fapte de coruptie, de cate dosare are un candidat la DNA. Au fost reactivati vechii baroni locali, au fost scosi de la naftalina dinozaurii din perioada guvernarii Nastase si reciclati de PSD sau alte formatiuni politice.

Campionul dosarelor penale ramane PSD. Social-democratii si-au reactivat baronii locali. Stapani peste judete, baronii au facut presiuni la nivelul conducerii partidului pentru a sustine votul uninominal la nivelul presedintelui consiliului judetean. S-a trecut peste faptul ca cei mai multi nu si-au rezolvat problemele cu justitia. Multi au dosare penale, in special la DNA. In aceasta situatie se afla candidatii social-democrati Constantin Contac (Botosani), Gavril Marza (Suceava), Marian Oprisan (Vrancea), Nicusor Constantinescu (Constanta), Gheorghe Ana (Dambovita), Ion Calinoiu (Gorj), Gheorghe Marinescu (Bistrita-Nasaud), Mircea Cosma (Prahova).

De asemenea, PSD a readus pe val o serie de "dinozauri" ai partidului, printre care Vasile Soporan, fost prefect al Clujului, acum candidat la presedintia consiliului judetean. El a fost inlaturat din partid dupa alegerile din 2004 pentru problemele pe care le avea cu justitia. De asemenea, a fost reactivat Constantin Simirad, care a devenit candidatul pentru Consiliul Judetean Iasi.

La PD-L au fost lansati in campania electorala liderii puternici ai partidului. Acestia se pot insa "lauda" si cu statutul de baroni locali la ei in judet: Radu Berceanu in Dolj, Gheorghe Flutur in Suceava, Sorin Frunzaverde la Caras-Severin, Cezar Preda la Buzau, Ionel Mantog la Gorj. Dintre acestia, Mantog are dosar penal la DNA, Gheorghe Flutur a avut probleme cu justitia in perioada 2001-2004, procurorii anticoruptie anchetandu-l pentru presupuse fapte de coruptie pe cand era director al Romsilva Suceava (2001-2004), Radu Berceanu a fost in atentia justitiei pentru abuz in serviciu pe vremea cand era ministru al Industriilor in guvernarea CDR.

Cezar Preda a fost un lider de marca al FSN, dar si al FDSN, un apropiat al liderilor pesedisti din Buzau, calitate care l-a si ajutat sa demareze afacerea sa de salubritate si sa incheie contracte profitabile cu municipalitatea. La Galati, PD-L l-a promovat pe Marius Gerard Necula, fost pesedist, fost prefect in 2001-2004 si anchetat pentru evaziune fiscala. Nepotismul se poarta si la PD-L. Alin Tise, finul lui Emil Boc, presedintele partidului, este candidatul pentru judetul Cluj.

Liberalii "se mandresc" cu Dan Ilie Morega, baronul de Gorj, cercetat penal de DNA in dosarul favorizarii incheierii unei afaceri pe bani publici de catre o firma a ministrului Muncii, Paul Pacuraru. Candidat pentru Consiliul Judetean Galati este secretarul de stat Victor Paul Dobre, care a primit in 2005, in contul unei firme controlate de acesta, un ajutor de stat de la fondurile pentru handicapati, in valoare de 100.000 de euro. Presedintele Consiliului Judetean Olt, Jenel Copilau, a trecut din barca PSD direct in bratele PNL, care il sprijina sa obtina un nou mandat. Presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, un baron de tip nou, candideaza pentru un nou mandat, din partea liberalilor.

Romania Libera