Liderii PNL banuiesc ca nominalizarea noului ministru de externe, Lazar Comanescu, este opera lui Basescu, nu a lui Tariceanu, care a reusit sa starneasca nemultumiri chiar si printre oamenii apropiati lui. Premierul a decis soarta Ministerului de Externe dupa discutii cu presedintele Traian Basescu, dar fara a se consulta cu conducerea PNL. Este a doua oara cand Tariceanu procedeaza in acest fel, prima data fentand partidul la instalarea lui Catalin Predoiu in fruntea Ministerului Justitiei.

La varful PNL, Lazar Comanescu este considerat drept un personaj apropiat presedintelui Basescu. De aceea, premierul a amplificat nemultumirile in partid, care sunt impartasite si de apropiatii sai. Daca asa-numitii „radicali“, precum Crin Antonescu, Ludovic Orban sau Norica Nicolai, sunt deja adversari clasici ai lui Tariceanu, dupa cazul Coma nescu nemultumirea a atins si „nucleul dur“ al sustinatorilor premierului.

Comanescu - „dinozaurul“ favorit al presedintelui

„Omul lui Traian Basescu“, o „surpriza neplacuta“. Sunt numai cateva din reactiile neoficiale ale liberalilor dupa aflarea numelui lui Comanescu. In cercurile liberale, acesta este privit ca un om al vechiului regim, care, in 2005, „a trecut in tabara lui Traian Basescu“. De altfel, la inceputul lui 2005, numele lui Lazar Comanescu se regasea pe o lista publicata de „Evenimentul zilei“ cu „dinozaurii“ din diplomatie, care vor fi trasi pe linie moarta de noul regim.

Banuielile liberalilor au fost intarite si de difuzarea la postul Antena 3 a unor imagini elocvente pentru raporturile dintre presedintele Traian Basescu si noul ministru de externe. In septembrie 2007, la intalnirea sefului statului cu toti ambasadorii Romaniei, Traian Basescu i se adreseaza acestuia cu apelativul: „Comanescule!“, pentru a-i cere sa lamureasca subiectul chiriilor diplomatilor. Lazar Comanescu, la acea vreme ambasador al Romaniei la Uniunea Europeana, se ridica in picioare si vizibil emotionat se balbaie in fata presedintelui, ca un scolar la ora de dirigentie.

O situatie similara s-a petrecut si acum o luna, cand Tariceanu a discutat doar cu presedintele Traian Basescu despre nominalizarea noului ministru al justitiei.

„Tariceanu ne-a anuntat in ziua respectiva sa pregatim prelungirea interimatului pentru Melescanu si dupa-amiaza ne-a transmis ca el pleaca din Bucuresti. In aceeasi seara, a fost la Cotroceni, unde Predoiu a despus juramantul pentru justitie“, isi aminteste unul dintre liderii PNL.

Evenimentul Zilei