Un studiu realizat de un institut coordonat de deputatul Vasile Puscas pune la zid activitatea europarlamentarilor romani.

In comisii sunt aproape invizibili, au interventii putine si de obicei chiulesc, atunci cand vorbesc in plen prefera sa o faca pe o tema care le poate aduce mai multa imagine in tara decat la Bruxelles.

Aceasta este imaginea celor 35 de europarlamentari romani din perspectiva unui studiu realizat de Institutul de Studii Internationale, Universitatea „Babes-Bolyai“ si de Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea din Oradea.

Documentul realizat sub coordonarea fostului negociator-sef al Romaniei in relatia cu UE Vasile Puscas analizeaza perioada 1 ianuarie-31 martie 2008, iar concluziile sale sunt sumbre.

„Se constata preferinta majoritatii europarlamentarilor din Romania de a utiliza ca instrument de actiune parlamentara declaratiile in cadrul sesiunilor plenare ale PE, urmate de intrebarile adresate Comisiei Europene si Consiliului.

Activitatea in cadrul comisiilor Parlamentului European este putin vizibila, privind in ansamblu toti cei 35 de europarlamentari.

Ceea ce caracterizeaza relatia dintre alesii din Romania si comisiile din care fac parte sunt absenteismul si putinatatea interventiilor“, se arata in document. In plus, studiul afirma ca europarlamentarii romani nu au dialogat decit foarte putin cu cetatenii, iar activitatea lor nu a fost una care sa trezeasca interesul mass-media romanesti.

Cotidianul