Cotidianul a verificat o pagina din listele cu semnaturi de sustinere a lui Sorin Oprescu la Primaria Capitalei. Majoritatea celor contactati sustin ca semnaturile le-au fost falsificate. Listele cu semnaturile de sustinere a candidaturii lui Sorin Oprescu la Primaria Capitalei au fost tinute la secret de Biroul Electoral Municipal. Nici Oprescu nu le-a aratat, motivand ca acestea se afla la instantele care au judecat contestatiile la candidatura sa, iar procesele au avut caracter secret.

O fotografie a unei pagini cu semnaturi, facuta cu ocazia unei conferinte de presa tinute de fostul senator PSD, este singura dovada concreta a unui scandal ce a debutat in forta saptamana trecuta si care are in centru corectitudinea candidaturii doctorului preferat al lui Ion Iliescu.

Falsurile au doua elemente in comun. Primul e ca in loc de seria si numarul de buletin contin doar Codul Numeric Personal si adresa indivizilor respectivi. Al doilea element comun consta in faptul ca datele cu care cetatenii respectivi au fost inscrisi se gasesc in diverse baze de date in care figureaza in prezent.

Astfel, Lucian Ionel Adam si Bogdan Lucian Barbu se regasesc in baza de date a celor care au trecut pe la Spitalul Universitar din Bucuresti, locul unde Oprescu a fost director si este in continuare sef de sectie. „Nu am semnat niciodata pentru Oprescu. Cineva mi-a falsificat semnatura. Nu-mi dau seama cum s-a intamplat acest lucru, pentru ca adresa si CNP-ul sunt date personale si ar trebui protejate”, spune Lucian Adam.

Povestea semnaturii lui Bogdan Barbu este putin diferita. Tatal sau ne-a confirmat ca acesta a semnat pentru Oprescu, dar alaturi de intreaga familie si cu precizarea seriei si numarului de buletin, nu cu cea a CNP-ului. Pe foaia aflata in posesia Cotidianului, semnatura lui Bogdan este singura din familia Barbu care apare.

Stefanel Dragan a trecut si el pe la medic anul trecut, cu ocazia unui concurs pentru angajarea in politie. Acum, numele si semnatura sa sunt trecute pe foaia sustinatorilor lui Sorin Oprescu: „Nu am semnat asa ceva. Nu stiu cum au facut rost de datele mele. Doar la Policlinica Ministerului de Interne mi-au cerut toate datele cand am dat acel concurs. Sa-mi dati un mail sa vad si eu cum mi-au falsificat semnatura. Chiar sunt curios“.

Gentiana Sofia Ionita figureaza si ea pe aceeasi lista. „Nu am semnat nimic pentru Oprescu. Este un fals. Sunt medic, iar CNP-ul meu si adresa se gasesc la Colegiul Medicilor din Bucuresti“ (unde Sorin Oprescu a fost presedinte - n.r.), spune mirata Ionita. Un alt cetatean care nu-si recunoaste semnatura este Victor Basica.

Acesta are 26 de ani, este student la Psihologie si sustine ca nu a fost niciodata internat pentru ca cineva sa-i „recolteze“ datele personale. Nu-si explica felul in care acestea au ajuns pe listele lui Oprescu.

O alta filiera pe care s-au recoltat CNP-uri si adrese pare a fi o baza de date a Regiei Autonome de Transport Bucuresti, intrucat trei dintre cei 15 verificati de Cotidianul lucreaza acolo. Unul dintre ei e Titi Aurel Hauta, care si-a recunoscut datele de identificare, dar nu si semnatura: „Este CNP-ul meu, dar nu am semnat nimic, domnule! Nu ma intereseaza pe mine politica. Probabil ca au datele de la serviciu“, comenteaza acesta.

Nicolae Belu este si el sofer la RATB. Nici el nu si-a recunoscut semnatura de pe lista depusa de Oprescu in vederea candidaturii la functia de primar general al Bucurestiului. „E falsa! Nu am semnat nimic. Mi-au luat CNP-ul din baza de date de la serviciu“, spune Belu. In fine, al treilea salariat al RATB se numeste Leonard Iordan, care de asemenea neaga ca ar fi semnat vreo lista de sustinere pentru Sorin Oprescu. Spre deosebire de ceilalti, el e insa mai ingaduitor: „Dar nu ma deranjeaza chestia cu semnatura, cred ca o sa-l votez pe Oprescu“.

Semnaturile falsificate nu sunt insa singurele nereguli din lista intrata in posesia Cotidianului. In unele cazuri adresele consemnate difera de cele reale, iar in altele, CNP-ul nu corespunde numelui trecut in scriptele oficiale. Asa se face ca Titi Aurel Hauta figureaza pe lista lui Oprescu ca locuind pe strada Alunisului, dar de fapt el sta pe strada Valea Florilor: „Pe Alunisului am stat cu mutatie in buletin doar o luna, anul trecut.

Cotidianul