Un staret de manastire s-a inregimentat, pe langa oastea lui Dumnezeu, si in cea a lui Mircea Geoana. El candideaza pentru un post de consilier pe listele PSD, desi Sinodul a interzis explicit acest lucru.

Intr-un fund de tara, unde si vocea Radio Trinitas raguseste din lipsa undelor transportoare, la o aruncatura de bat de comuna Berzunti din judetul Bacau, staretul Manastirii Sfantul Sava, parintele Arsenie, candideaza la functia de consilier local pe listele PSD, desi o seama de reguli ale Bisericii Ortodoxe ii interzic acest lucru. Totul e pe fata: pe listele din fata primariei din Berzunti, alaturi de numele sau de mirean, Augustin Voides, sunt trecute ocupatia - staret - si profesia - preot.

Parintele Arsenie ne-a acordat un interviu despre intentiile politice ale alter egoului sau Augustin Voides in buza altarului din manastire, imediat dupa slujba de duminica: el in altar, noi in afara.

Publicitate

„Orice se intampla in comuna se discuta in Consiliul Local. As vrea si eu sa stiu ce se discuta acolo, ca si eu fac parte din comuna. Si sa-mi dau si eu cu parerea despre binele comunei“, spune staretul cu voce tunatoare, ca sa-l auda intreaga biserica.

Atunci cand ii aducem la cunostinta ca o hotarare a Sfantului Sinod al BOR din martie 2008 ii interzice exact candidatura pe liste de partid, permitand-o doar pe cea independenta, vorba i se mai indulceste intr-o logica pe care nici icoanele nu o pot intelege, dar nu se leapada de PSD. Se agata in schimb de Basescu. „Sa va spun un lucru: chiar daca sunt pe listele PSD-ului, eu nu sustin partidul. Eu nu fac politica. Vreau sa fiu doar consilier. Nu vreau sa fiu primar, pentru ca functia mea actuala e mai mare si decat functia lui Basescu: eu pot sa leg si sa dezleg pacate, dar Basescu nu poate!“.

Cu parintele Arsenie pe liste, ca locomotiva, PSD-ul se pare ca a tras lozul castigator in alegerile de anul acesta. O recunoaste chiar calugarul: „Pe mine ma voteaza credinciosii 100%. Aici in comuna eu sunt si popa, si doctor, si inginer, si arhitect, si procuror! Eu judec aici! Iar oamenii au facut totdeauna tot ce am zis si totul a mers bine. Sunt aici de 20 de ani si ei sunt familia mea!“.

Cotidianul