CSM propune un proiect de lege prin care judecatorii si procurorii sa nu poata fi trimisi in judecata decat cu avizul Consiliului, indiferent de ce infractiune sunt acuzati.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a adoptat saptamana trecuta o propunere legislativa conform careia nici un judecator sau procuror nu ar mai putea fi trimis in judecata fara avizul conform (obligatoriu, nu consultativ) al CSM si indiferent de infractiunile comise de respectivii magistrati.

Statutul magistratilor prevede, in forma actuala, ca magistratii au o imunitate penala similara cu cea a parlamentarilor, adica nu pot fi retinuti, arestati sau perchezitionati fara acordul CSM. In cazul in care sunt surprinsi in flagrant delict, avizul Consiliului nu mai este necesar, ci procurorul de caz are doar obligatia de a informa CSM ca l-a retinut si/sau perchezitionat pe magistratul urmarit penal.

„Apreciem ca o asemenea conditie (avizul CSM - n.r.) pentru punerea in miscare a actiunii penale impotriva magistratilor ar trebui prevazuta pentru toate infractiunile si nu numai pentru infractiunea prevazuta de art. 246 din Codul penal (abuz in functie - n.r.), ratiunea instituirii acesteia fiind identica pentru toate situatiile cu efecte identice“, argumenteaza Directia Legislatie a CSM necesitatea acestei modificari a Statutului magistratului. CSM mai considera acest aviz necesar din pricina specificului activitatii de procuror sau judecator „care ii expune pe acestia la foarte multe abuzuri“.

Integral in Cotidianul