Sapte parlamentari PDL, unul din PNL si un UDMR-ist au castigat scrutinul pentru sefia Consiliilor Judetene si urmeaza sa demisioneze din Camera din care fac parte. Numele cel mai sonor este cel al fostului ministrul al agriculturii, Gheorge Flutur, devenit presedinte al Consiliului Judetean Suceava.

Celor 10 locuri vacante li se vor mai adauga sigur inca doua la Senat. Este vorba despre castigatorul Primariei Capitalei – Sorin Oprescu sau Vasile Blaga – si de candidatul care va fi declarat invingator la sefia Consiliului Judetean Ilfov (Cristache Radulescu sau Anghel Iordanescu) dupa repetarea scrutinelor in comunele Vidra si Stefanesti.

După ce noii aleşi locali vor demisiona, va reîncepe „bătălia“ pentru venirea supleanţilor în Parlament. După europarlamentare, când un important contingent de senatori sau deputaţi a luat calea Bruxelles-ului, litigiile din cadrul fostei Alianţe D.A. s-au rezolvat pe principiul „cine urmează pe listă“ vine în Parlament. PNL a avut un avantaj uşor, câştigând doi parlamentari în plus faţă de PDL. Acum situaţia este ceva mai complicată. În primul rând pentru că nici liberalii şi nici cei din PDL nu au anunţat oficial dacă se va respecta „regula“ de după europarlamentare. În plus, o serie de supleanţi fie au părăsit cele două partide, fie au devenit la rândul lor aleşi locali sau au obţinut diverse funcţii de execuţie în administraţia centrală sau locală.

Integral in Cotidianul