Sapte senatori au inceput mandatul chiar in prima zi de vacanta. Pentru deranjul acceptarii mandatului primesc pana la intrarea in paine 10.000 de euro de caciula.

Cu exact o zi inainte de inceperea vacantei parlamentare, Senatul a validat sapte noi demnitari, care-si inlocuiesc colegii demisionari. Proaspetii senatori isi vor lua in primire fotoliile incepand cu 1 septembrie si le vor parasi dupa numai trei luni, cand va fi validat noul Parlament, in urma alegerilor generale din toamna. Pana atunci insa, cei sapte isi primesc indemnizatia de parlamentar si suma forfetara fara sa fi avut macar o zi de activitate.

Cu toate acestea, senatorii „de vacanta“ sustin ca nu primesc leafa degeaba, ca au activitate in teritoriu si ca folosesc cele doua luni de pauza pentru a se pune la punct cu legislatia.

Daca unii au acceptat mandatul pentru ca e „onorant“, altii spera ca astfel vor intra in liga mare a partidelor pe care le reprezinta.

„Nici nu si-au primit botezul si au intrat in vacanta. Dar ce sa-i faci, asta-i legea si nu poti functiona altfel. Parlamentarii trebuie sa fie in formula completa in slujba tarii 24 de ore din 24“, comenteaza Dan Vasiliu, secretarul general al Senatului. Potrivit acestuia, pe perioada vacantei, indemnizatia lunara bruta a unui senator este de aproximativ 5.700 de lei, la care se adauga o suma forfetara egala cu o indemnizatie si jumatate.

„Suma forfetara se acorda pentru cheltuielile cu cabinetul teritorial, unde un senator are consilieri, sofer, secretara etc. Din banii astia, el trebuie sa-si plateasca intretinerea cabinetului“, explica pentru Cotidianul Vasiliu. Astfel, fiecare senator va primi pe cele doua luni de vacanta 11.400 de lei, din care se scad impozitele, si alti 17.100 de lei suma forfetara, echivalent a 9.500 de euro.

Cotidianul