Radicalii din PCM au acceptat sa candideze sub umbrela UDMR pentru a deveni parlamentari.

Radicalii maghiari au anuntat ieri ca accepta, de principiu, propunerea UDMR de a forma o „coalitie interna“ pentru alegerile parlamentare. Desi, initial, a respins propunerea Uniunii, Szasz Jeno, presedintele PCM, s-a razgandit, invocand, intr-o declaratie pentru EVZ, „interesul maghiar“ pentru accederea in parlament a celor doua formatiuni.

Conducerea PCM a decis duminica seara, la Odorheiu Secuiesc, sa-i trimita o scrisoare presedintelui UDMR, Marko Bela, in care il invita sa reia negocierile pentru colaborarea la alegerile din toamna, in forma propusa de Uniune. Decizia liderilor PCM a survenit atacurilor lui Marko Bela la adresa lui Szasz, pe care l-a acuzat de periclitarea interesului maghiar si „torpilarea“ negocierilor dintre cele doua tabere, mediate de episcopul reformat, Laszlo Tökes. In favoarea intelegerii PCMUDMR a intervenit inclusiv liderul opozitiei din Ungaria, fostul premier Viktor Orban, care s-a alaturat intentiei lui Tökes de grupare a maghiarilor inainte de parlamentare.

Alianta neoficiala

Radicalii maghiari au propus o noua runda de negocieri pentru sfarsitul acestei saptamani, in urma carora sa se cada de acord asupra unui protocol. Colaborarea nu vizeaza insa o alianta politica, inregistrata la Tribunal, caz in care se aplica un prag electoral de 8%, ci o „coalitie interna“, in care reprezentantii PCM sa candideze oficial sub culoarea Uniunii. In acesti termeni, oferta UDMR pentru radicali priveste un numar de aproximativ 6 parlamentari, echivalentul a 16% (rezultat obtinut de PCM in maghiarime la alegerea consilierilor judeteni).

Evenimentul Zilei