PSD, incurajat si de Consiliul Legislativ, intentioneaza sa propuna majorarea plafonului de cheltuieli de campanie electorala.

Modificarea sistemului de vot impune automat si o revizuire a Legii finantarii partidelor politice. „Principala modificare ce trebuie operata in lege se refera la institutia mandatarului financiar. Trebuie sa se stabileasca daca fiecare candidat va avea un mandatar financiar sau daca va fi un singur mandatar financiar pentru un partid la nivel de circumscriptie, adica la nivel de judet“, spune coordonatorul campaniei electorale al PNL, deputatul Dan Motreanu. De asemenea, mai trebuie introduse si o serie de reglementari noi in ceea ce priveste verificarile in domeniu ale Curtii de Conturi. Numai ca, profitand de schimbarile ce trebuie operate obligatoriu in lege, se intentioneaza sa se mareasca si plafonul de cheltuieli de care poate beneficia un candidat in campania electorala.

La ora actuala, Legea nr. 334/2006 prevede ca limita maxima a cheltuielilor care pot fi efectuate de un candidat la Camera Deputatilor sau la Senat este de 350 de salarii de baza minime brute pe tara. Adica aproximativ 50.000 de euro, la cursul de schimb din aceste zile. PSD, prin vocea deputatului Bogdan Niculescu Duvaz, a anuntat ca va inainta in primele zile ale sesiunii de toamna o propunere legislativa prin care sa se mareasca pragul de cheltuieli. Atat Duvaz, cat si alte voci din PSD sustin ca, in noul sistem de vot, o campanie electorala ar putea costa un candidat si 200.000 de euro. Paralel, la Senat va intra pe 9 septembrie in Comisia juridica o propunere legislativa a PSD prin care plafonul este majorat la 500 de salarii minime brute pe tara (72.000 de euro), iar banii de campanie ar urma sa fie dati de Guvern. „Consiliul Legislativ ne-a transmis ca plafonul maxim propus de noi este mic, in raport cu plafonul pentru un candidat la europarlamentare sau al unui candidat la sefia Consiliului Judetean. Drept urmare, vom regandi propunerea noastra si vom creste plafonul si mai mult“, ne-a declarat senatorul Aristide Roibu, trezorierul PSD.

Integral in Cotidianul