Daca Adrian Nastase da Bucurestiul pe Mizil, iar Geoana spera sa ajunga in toamna senator de Dabuleni, altii dau scaunul de deputat pe unul de senator ori invers, in functie de cota de popularitate pe care o au si de premisele stabilite de alegerile locale. Calculele se fac si se desfac, iar candidatii "sar" dintr-un colegiu in altul.

Disparitia posibilitatii de a se ascunde pe o lista de partid i-a determinat pe majoritatea politicienilor sa apeleze la tot felul de trucuri pentru a-si mari la maximum sansele de a prinde un loc in Legislativul viitor. Primul pas l-a constituit delimitarea colegiilor uninominale pe principiul "unul mie, unul tie". La "mica intelegere" au cazut PNL, UDMR si PSD (cu PC "la remorca"), iar din tabara democrat-liberala au curs acuzatii de "cardasie" si "blat ordinar". Al doilea pas pentru maximizarea sanselor de castig s-a materializat intr-o veritabila goana dupa un colegiu prietenos, luandu-se in considerare culoarea politica a primarului si scorul obtinut in alegerile locale.

Asa s-a ajuns ca, de exemplu, un politician nascut in Prahova, care a reprezentat pana acum judetul Cluj, sa-si aleaga pentru alegerile din toamna un colegiu din Calarasi. Este vorba de senatorul PNL Norica Nicolai, a carei candidatura intr-un colegiu din Calarasi a fost validata de conducerea partidului dupa ce, o vreme, s-a discutat ca vicele PNL ar putea alege judetul Arad.

Integral in Romania libera.