Partidul Conservator si societatea Intact Productions vor fi chemate in judecata de compozitorul Grujic Ljubisa, liderul grupului timisorean Amala, pentru ca au folosit ilegal melodia „Romanie, hai“, scrisa de timisorean in anul 1994. Melodia a fost imnul electoral al conservatorilor la alegerile pentru Parlamentul European si in campania pentru alegerile locale din vara acestui an.

Compozitorul melodiei a solicitat despagubiri in valoare de 15.000 de euro pentru folosirea fara drept a piesei in perioada 1 ianuarie-30 mai 2008, suma care putea fi achitata in solidar de Partidul Conservator si de societatea Intact. Avocatul Vasii Kolla a declarat ca aceasta suma nu este negociabila, asta in timp ce oferta conservatorilor se oprea la 7.000 de euro. Ultima incercare de mediere dintre avocatii celor doua parti a esuat saptamana trecuta, iar acum conturile se vor regla doar in instanta. „Am pregatit toate actele si pana vineri vom introduce actiunea in instanta atat impotriva PC, cat si impotriva societatii Intact“, a declarat avocatul Claudia Vasii Kolla.

Oferta lui Seres, refuzata

Partidul Conservator a folosit imnul scris de medicul Grujic in campania electorala pentru Parlamentul European, la sfarsitul anului trecut. Totul, in baza unui contract in valoare de 4.000 de euro. Pentru alegerile locale nu a existat insa niciun contract. Asa ca timisoreanul de origine sarba a cerut despagubiri in valoare de 15.000 de euro. Conservatorii n-au oferit insa decat 7.000 de euro, bazandu-se pe un calcul efectuat de societatea de avocatura Ligia Danila si asociatii, aparatoarea acestora. De altfel, aceeasi suma se regaseste si in corespondenta electronica purtata intre Sorin Bocereanu, impresarul grupului Amala, si Codrut Seres, reprezentantul PC.

„Oferta a fost respinsa categoric de compozitorul Grujic Ljubisa. El a mai solicitat si retragerea melodiei de pe site-ul Partidului Conservator, lucru care s-a intamplat la sfarsitul lunii mai. In schimb, piesa cu pricina apare si pe alte site-uri legate de conservatori, promovandu-le imaginea. Acest lucru l-a determinat pe clientul meu sa nu faca niciun rabat de la pretentiile sale pecuniare“, a mai declarat avocatul Kolla.

Evenimentul Zilei