Liderul PSD si-a prezentat ieri viziunea despre noua Romanie careia vrea sa-i fie premier

O noua Constitutie, un Guvern schimbat „dramatic”, o regandire a organizarii administrativ-teritoriale „care sa ne permita sa trecem Carpatii in ambele sensuri” si o descentralizare „reala” – punctele forte ale doctrinei Geoana

„Avem nevoie de o Noua Republica, pe care sa n-o modificam in functie de anotimpul, de culoarea ochilor sau de suvita celui care conduce Romania”. Cu aceasta fraza si-a incheiat Mircea Geoana lungul discurs pe care l-a tinut, ieri dimineata, la World Trade Center din Bucuresti, cu ocazia unei noi dezbateri despre oferta de guvernare a PSD. A fost un speech de „premier”, in care Mircea Geoana si-a prezentat, pe larg, viziunea despre Romania si proiectul politic cu care vrea sa ajunga la Palatul Victoria.

Liderul PSD a reusit sa-si structureze prezentarea mai bine decat in alte dati, atingand principalele probleme care creeaza blocaje in functionarea statului. Patru sunt temele pe care s-a concentrat Geoana – patru reforme necesare in anii urmatori, in opinia liderului social-democrat: reforma Constitutiei, a Guvernului, a structurii administrativ-teritoriale si a administratiei locale. In cateva randuri, Mircea Geoana a cedat ispitelor de stil, iar umorul sau involuntar a creat rumoare in sala, de pilda atunci cand a spus raspicat ca „vaca de muls trebuie sa devina stearpa in Romania” sau cand a pledat pentru crearea mai multor poli de dezvoltare regionala, pentru ca „nu trebuie sa tinem toate ouale in acelasi cos”, moment in care Adrian Nastase, in stanga lui, a zambit incurcat, infruntand privirile salii.

Integral in Gandul