Social-democratii nu tin seama de orientarile doctrinare atunci când vine vorba de coalitii de guvernare. Nu mai este importanta culoarea politica, fie ea de stânga sau de dreapta, decisiv va fi programul de guvernare, “cu principii si de dreapta, si de stânga” si transparenta acestuia.

“Asa cum arata previziunile electorale, este foarte posibil ca dupa noiembrie sa fim constrânsi de electorat sa facem parteneriate, chiar eventual stânga, dreapta”, ne-a declarat, ieri, intr-un interviu, vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu. In ceea ce priveste relatia cu PC dupa “tradarea” prin intentia de fuziune prin absorbtie cu PRM, Diaconescu a recunoscut faptul ca, “cel putin, cu conducerea PSD nu s-a purtat absolut nici un fel de discutie” si si-a exprimat increderea ca “parteneriatul va rezista” si dupa alegeri. “Se poate intâmpla orice in politica”, a mai spus viceliderul social-democrat.

R: De ce organizeaza PSD un Congres Extraordinar inainte de alegeri, si nu dupa scrutin, asa cum prevede statutul formatiunii?

C.D. Aici sunt doua aspecte, in primul rand avem o prevedere statutara care mentioneaza ca in conditii speciale poate fi desemnat si candidatul la functia de premier, in al doilea rand este un gest politic care il fac toate partidele in contextul in care ne-am obisnuit in Romania sa avem o locomotiva electorala. De regula, era candidatul la Presedintie, acum lucrurile s-au schimbat modificandu-se Legea electorala. Este evident si un moment politic pentru ca, practic, acest candidat la functia premier isi asuma programul de guvernare si oferta electorala a partidului.

R: Poate avea acest Congres si menirea de a mari sansele lui Geoana pentru aceasta functie?

C.D. Nu, este un gest normal pentru ca asumarea la nivelul presedintelui partidului a conducerii prezumtivei echipe de guvernare reprezinta pana la urma si o forma de responsabilizare a partidului, o varianta prin care dai un semnal si din interiorul partidului spre exterior ca automat presedintele partidului isi conduce si formatiunea, si echipa de guvernare.

R: Totusi, liderul de onoare, Ion Iliescu, si-ar fi dorit o conferinta generala pentru aceasta, nu un congres?

C.D. Da, dansul a considerat ca ar fi bine sa facem un anume forum. Vocea congresului insa e mai puternica pentru ca si mecanismul de constituire a acestuia este ceva mai statutar, mai clar. Iar pe de alta parte se doreste si un anume moment public de forta.

R: Din punct de vedere statutar, cum ati putea schimba un nominalizat la premier, validat de Congres?

C.D. In conditiile in care avem aceasta desemnare si in conditiile in care PSD va castiga alegerile, nu am cum sa ma gandesc ca cineva din institutiile statului roman va incalca regula jocului. Altfel, aceasta schimbare se face evident printr-un alt congres. Dar, repet, nu vad o cale normala pana la urma de functionare a unui sistem politic prin schimbarea premierului. Dar daca este vorba de o incalcare a regulii de functionare a statului de drept, atunci nu este obligatoriu sa venim la putere.

R: Exista si alte optiuni pentru functia de premier in interiorul partidului?

C.D. Nu

Gardianul