Invitat „La masa Adevarului", George Maior s-a facut ecoul insatisfactiei ofiterilor din sistem, care considera ca munca lor nu este folosita eficient de catre institutiile beneficiare.

Maior a afirmat ca o parte din profesionistii din SRI ar vrea competente in aplicarea legii echivalente cu cele ale FBI, dar ca societatea romaneasca are amintiri prea dureroase din trecut pentru a accepta acum acest lucru. Directorul SRI s-a declarat adeptul modelului britanic, cu competente numai in domeniul informarii.

Uneori este frustrant sa vezi ca detii informatia si ca nu se actioneaza in baza ei in mod adecvat

George Maior,

director SRI

Destinatarii rapoartelor SRI

Presedintele Romaniei, presedintele Senatului si al Camerei Deputatilor, Comisiile parlamentare de aparare.

Primul-ministru, ministrii si, in anumite cazuri, alti responsabili din Executiv.

Prefectii, primarul general al Capitalei, presedintii de Consilii Judetene, cand informatiile privesc activitatea lor.

Organele de urmarire penala, cand informatiile privesc savarsirea unei infractiuni.

Adevarul: Cum apreciati nivelul de incredere al cetatenilor in Serviciul Roman de Informatii?

George Maior: Este sub asteptarile noastre, avand in vedere importanta acestei institutii in arhitectura statului roman si in ansamblul a ceea ce reprezinta identitatea Romaniei astazi. Am facut anumite masuratori cu ajutorul institutelor profesioniste de sondaj, lucrurile au evoluat pozitiv, un anumit progres s-a sesizat in ultimii doi-trei ani, dar este inca departe de ceea ce dorim.

Gradul de incredere al populatiei in Serviciu graviteaza in jurul a 45 la suta. Nu este o cifra scazuta. Dar avand in vedere relevanta muncii noastre si importanta demersurilor noastre pentru sprijinirea deciziilor strategice pe care le ia statul roman, cred ca ar trebui sa facem mai mult pentru a comunica populatiei misiunea noastra fundamentala.

Credeti ca inca atarna greu de imaginea Serviciului asocierea cu fosta Securitate?

Da, este un factor important. Istoria apasa inca asupra perceptiei Serviciului. Se intampla acest lucru si in alte state central-europene. Ma bucur, din acest punct de vedere, ca am reusit in ultimii doi ani, prin predarea arhivei fostei Securitati, sa incheiem aceasta reforma a dimensiunii morale a serviciului. Adica sa ne debarasam de trecut prin predarea arhivei si prin lasarea deciziei catre alte institutii, cum este CNSAS.

Integral in Adevarul