Lista candidatilor PSD pentru alegerile parlamentare va fi definitivata, vineri, in Comitetul Executiv National, iar simbata va fi lansata la Congresul extraordinar, ocazie cu care va fi anuntat si numele lui Mircea Geoana drept aspirant la functia de premier. Cu exceptia lui Ion Iliescu, toti greii partidului au un loc asigurat pe liste, lor adaugindu-li-se tinere sperante ca Andrei Iucinu-Tinu sau Oana Mizil, nepoata fostului demnitar comunist. Bucurestiul a fost abandonat de liderii importanti, aici inregistrindu-se cea mai mare competitie intre protejatii acestora: 150 de candidaturi pe 33 de locuri.

UPDATE: Au fost stabilite listele cuprinzind clasamentul provizoriu al candidatilor pentru Camera si Senat

Lista finala a celor 452 de candidati se va afla in dezbaterea Comitetului national PSD si pe ea se afla in formatie aproape completa "tabara greilor", dar si sotiile, fratii sau copiii acestora. Cu citeva exceptii, printre care si Cristian Diaconescu, toti liderii de marca ai PSD s-au refugiat in colegii din provincie, unde au sanse mai mari decit in Bucuresti.

Greii partidului se duc la tara

Presedintele PSD si viitorul premier al partidului, Mircea Geoana, a ales colegiul pepenilor din Dabuleni, judetul Dolj, unde o va avea colega de competie pe fosta peremista Olguta Vasilescu. Exemplul lui Geoana a fost urmat si de alti lideri ai partidului care au renuntat la Bucuresti in favoarea unor colegii mai sigure in provincie.

  • Nicolae Vacaroiu - candideaza la Arges
  • Adrian Nastase - Mizil-Prahova
  • Miron Mitrea - Vrancea
  • Viorel Hrebenciuc - la Bacau
  • Victor Ponta - Dolj

Tinerele sperante din preajma sefilor

Pe lista PSD a intrat si fiul lui Dumitru Tinu, Andrei Iucinu-Tinu, care a fost numit si purtator de cuvint al partidului, dar si seful tinerilor PSD, Nicolae Banicioiu.

Liderul PSD a reusit sa-i asigure protejatei sale, Oana Mizil, nepoata liderului comunist Niculescu-Mizil, un colegiu bun in sectorul 5, desi Vanghelie s-a impotrivit cit a putut.

Candidatura unui alt tinar social-democrat, Serban Nicolae, pupil al lui Ion Iliescu, a fost in final acceptata pentru sectorul 2, considerat unul sigur. La fel, Aura Vasile, va candida in sectorul 5, unde va imparti greutatea campaniei cu un fost peremist, Corneliu Ciontu.

Rudele, afaceristii si prietenii

Avind in vedere ca Protanul a fost repornit de citeva zile si conflictul Geoana-Mitrea s-a mai aplanat, a fost acceptata si candidatura, la Teleorman, a omului de afaceri Robert Negoita, protejat al sefului PSD si sponsor al partidului.

Sotia lui Miron Mitrea, Manuela, va candida in fieful lui Radu Mazare, la fel si fratele edilului, Alexandru Mazare. Geoana si-a mai plasat un consilier, pe Marius Lazar, intr-un colegiu la Arad.

Bucurestiul, prea mic pentru atitea pile

Parasita de sefi, Capitala a devenit neincapatoare pentru numarul de pile, dupa cum admitea chiar Marian Vanghelie. Seful PSD pe Bucuresti spunea ca au fost depuse peste 150 de dosare de solicitari. In Bucuresti sint 12 colegii de senatori si 28 de deputati.

In afara de Oana Mizil, Geoana a reusit sa-si mai impuna un protejat in Bucuresti. Este vorba de consilierul sau din Kiseleff, Georgian Pop, care va prinde un colegiu in sectorul 2.

In Capitala li s-au rezervat colegii si fostului sef la FPS, Ovidiu Musetescu, aflat in atentia procurorilor pentru citeva privatizari, lui Sergiu Nicolaescu, dar si unui alt protejat lui Iliescu, Razvan Theodorescu.

Fostului presedinte i s-a mai indeplinit o dorinta, aceea de a i se asigura un loc bun Marianei Negoita, sora defunctului judecator la Curtea Constitutionala, Acsinte Gaspar, care va candida in sectorul 5.

Alaturi de acestia, in Bucuresti au prins colegii: Ecaterina Andronescu (sectorul 5), Doru Giugula (sectorul 3), Dan Darabont (sectorul 6).

Piedone, stilpul conservatorilor

In sectorul condus de Piedone este cea mai mare inghesuiala de candidati conservatori.

Pentru colegiile din sectorul 4 se vor bate Dan Voiculescu - care vrea sa reajunga senator, Daniela Popa, presedinta PC, dar si fostul PD-ist Marius Marinescu.

Exoticii social-democratilor

Desi mai putini decit la alte partide, si PSD are cintaretii, sportivii si cosmonautii lui. Este vorba de folk-istul Victor Socaciu, de cosmonautul Dumitru Prunariu, de fostul boxer Mihai Leu, dar si de fostul antrenor al nationalei, Anghel Iordanescu.

Acesta a mai candidat pentru PSD in judetul Ilfov, pentru functia de presedinte pentru Consiliul Judetean, dar nu a fost ales.

Clasamentul candidatilor pentru Camera Deputatilor

Florian Popa (rectorul Universitatii de Medicina), Aura Vasile, Rodica Nassar (deputate), Dumitru Chirita (sindicalist din energie), Doina Burcau, Georgian Pop (consilier al lui Mircea Geoana), Oana Mizil (designer), Mariana Negoita, Mihaela Muraru, Luminita Anghel (cantareata), Danut Sandulescu, Ioan Nicolae (rector Universitatea Bioterra), Mihaela Moraru, Adriana Antipa, Ovidiu Musetescu (deputat), Florina Jipa (ex-peremista), Doru Giugula, Alexandru Farcas (fost ministru al Integrarii), Viorel Parvu, Victor Negrescu, Mariana Tatulescu, Dan Darabont. De la PC au locuri rezervate Daniela Popa, Damian Florea si Corneliu Ciontu.

Clasamentul candidatilor pentru Senat

CatalinVoicu, Cristian Diaconescu, Ecaterina Andronescu, Serban Nicolae, Adrian Campunean, Nicolae Marasescu, Razvan Theodorescu, Sergiu Nicolaescu, Contantin Traistaru, Ionel Oltean, Nedelcu Costel. La Senat, din partea conservatorilor vor candida Dan Voiculescu si Marius Marinescu.

Articolul a aparut si in ziarul Romania Libera