Ploua cu bani peste tara. PSD si PNL au impus ieri masuri electorale ce implica cheltuieli bugetare enorme: majorarea salariilor profesorilor, ale preotilor, desfiintarea plafoanelor la medicamentele compensate, marirea ajutoarelor pentru incalzire.

Guvernul si-a mutat sedintele la sediul de campanie electorala al PNL, deciziile privind aceste masuri evident electorale fiind luate ieri in cadrul Biroului Permanent Central. Ministrii au iesit rand pe rand de la sedinta de partid pentru a anunta darurile Executivului. S-au anuntat noi cheltuieli bugetare in favoarea pensionarilor, dar si a preotilor. Primul a fost ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, care a declarat ca BPC a decis ca in sedinta urmatoare de Guvern, deci miercuri, sa fie adoptata o ordonanta care prevede elimininarea plafoanelor la medicamente compensate.

Dupa ce Nicolaescu si-a prezentat masurile populiste, in fata jurnalistilor a venit si ministrul finantelor, Varujan Vosganian. El a oferit si mai mult. In primul rand, cresterea salariilor preotilor. "In perioada interbelica, salariile preotilor erau similare cu cele ale profesorilor. Am decis sa reincepem consultarile cu bisericile din Romania, astfel incat sa repunem pe rol situatia existenta in perioada interbelica, iar preotii sa poata fi salariati in concordanta cu gradul lor", a afirmat Vosganian.

Tot ministrul finantelor a mai anuntat ca vor creste si ajutoarele de caldura, proportional cu cresterea pensiilor, de la 1 octombrie. In sedinta BPC s-a decis inclusiv cresterea pragului de deductibilitate la fondurile de pensii facultative, de la 200 euro la 500 de euro pe an. La fel ca si Nicolaescu, si Vosganian a dorit sa se inteleaga bine cine da acesti bani de la buget, si a precizat ca decizia s-a luat in sedinta conducerii PNL.

PSD, la concurenta cu PNL, a reusit sa impuna Parlamentului trecerea rapida pe ordinea de zi si adoptarea unui proiect de lege pentru majorarea salariilor profesorilor cu 50%, desi saptamana trecuta reprezentanti ai Guvernului explicau ca nu exista sursele financiare necesare pentru a sustine aceasta propunere. Deputatii au adoptat ieri, pe articole, proiectul de lege al PSD referitor la majorarea salariilor profesorilor cu peste 50% de la 1 ianuarie, anul viitor, fara sa se tina cont de presiunea la care va fi supus bugetul de stat.

Toate articolele au fost adoptate dupa o dezbatere de numai 30 de minute, votul final urmand a fi acordat astazi. Proiectul trecuse de Senat, in sesiunea din primavara. Guvernul s-a pronuntat impotriva proiectului de lege, decizand majorarea salariilor cadrelor didactice cu 8% de la 1 octombrie. Mai toti liderii partidelor s-au pronuntat pentru adoptarea proiectului. Cu toate acestea, deputatul PNL Ioan Ghise a catalogat initiativa PSD drept "o smecherie electorala" deoarece social-democratii au impins adoptarea proiectului special in campania electorala. Tot ieri deputatii au aprobat acordarea cu ocazia iesirii la pensie a unei indemnizatii egala cu de sapte ori salariul brut realizat de cadrele didactice in ultima luna de activitate.

Romania Libera