Deşi listele de candidaţi ai PSD pentru alegerile parlamentare au fost prezentate oficial ca fiind “validate”, inclusiv la Congresul din 27 septembrie, pesediştii au început să dispară de pe aceste liste, fiind înlocuiţi, peste noapte, cu membri PC. Săptămâna trecută, miercuri, preşedintele PSD, Mircea Geoană, le-a comunicat unora dintre vicepreşedinţii partidului că “trebuie neapărat să rezolve problema cu PC”, pentru că Daniela Popa, şefa conservatorilor, l-a ameninţat că, în cazul în care nu găseşte loc pe listele de candidaţi pentru favoriţii lui Dan Voiculescu lăsaţi pe dinafară, ea nu va semna listele de candidaţi şi acestea nu vor putea fi depuse la BEC.

Aşa se face că, de câteva zile, în anumite judeţe, la ordinul lui Mircea Geoană sunt sacrificaţi candidaţii PSD pentru a face loc conservatorilor. Ieri, la Suceava, a fost eliminat candidatul PSD pentru Senat Eugen Girigan, validat de organizaţia judeţeană, pentru ca în locul lui să intre soţia preşedintelui PC Suceava, Costel Ignătescu. Preşedintele PSD Botoşani, Gavril Mîrza, a spus, citat de MEDIAFAX, că această decizie a fost luată în urma analizei făcute în cadrul Alianţei PSD-PC. Întrebat dacă această candidatură va creşte şansele candidatului Alianţei PSD-PC pentru Senat, Mîrza a spus că „este o rezolvare a unei cerinţe din cadrul Alianţei PSD-PC“.

Acelaşi sistem a fost aplicat la Alba, unde actualul senator Lucia Tomoioagă a fost anunţată că trebuie să îşi ia gândul de la un nou mandat, pentru că aliaţii de la PC au neapărată nevoie de o candidatură, pentru un om de afaceri local, Gheorghe Feneşer, un important sponsor al partidului.

La Botoşani a fost sacrificată Viorica Afrăsinei, fost deputat în mandatul 1996-2000, care fusese validată drept candidat pentru Senat. Afrăsinei a fost înlăturată pentru a-i face loc senatorului PC Marius Marinescu, care, culmea, şi el a fost sacrificat la rândul său, de către Dan Voiculescu, pentru a face loc altcuiva. Marinescu trebuia să candideze la Bucureşti, într-un colegiu din sectorul 4 şi se apucase deja să-şi pregătească campania electorală.

Cotidianul