Noua clasa politica: banii vorbesc. Candidatii la alegerile din noiembrie si-au facut publice declaratiile de avere. Capitala este dominata de milionari in euro si artisti cu datorii la banci. Introducerea sistemului uninominal pare sa-i fi incurajat pe oamenii cu dare de mana sa faca pasul catre politica. Cel putin in Bucuresti, unde cei mai multi dintre candidati se lauda cu averi impresionante. Cotidianul va prezinta declaratiile de avere ale noilor sositi in prima linie politica din Capitala.

Blaga: Tariceanu va avea „o mare surpriza“ in PNL. Viitorul lui Calin Popescu-Tariceanu ca presedinte al PNL dupa alegerile parlamentare este pus la indoiala de democrat-liberali, care spera ca astfel sa se poata alia din nou cu liberalii. „PSD si PNL nu sunt aliati. Este aliata clica lui Tariceanu cu PSD-ul. Sa stiti foare clar, dupa alegeri, domnul Tariceanu va avea o mare supriza din partea propriului partid“, sustine secretarul general al PDL, Vasile Blaga, intr-un interviu publicat ieri de agentia Mediafax. Liberalii neaga insa un asemenea scenariu si spun ca Blaga „s-a dus pe copca“, scrie EVZ.

Marko: „Incet, incet, romanii nu vor mai considera autonomia o blasfemie”. Presedintele UDMR, Marko Bela, preconizeaza ca, „incet, incet”, romanii nu vor mai vedea chestiunea autonomiei ca o „blasfemie” si, mai mult decat atat, chiar vor accepta, intr-un final, aceasta idee. Liderul Uniunii a apreciat, ieri, dupa o scurta discutie avuta cu presedintele Ungariei, Solyom Laszlo, la Targu Mures, ca autonomia reprezinta, de fapt, un deziderat rational, care ajuta la rezolvarea problemelor legate de convietuire. „Pentru mine nu e o blasfemie, dimpotriva, e un deziderat rational, logic, si care ajuta la rezolvarea problemelor legate de convietuire. Am impresia ca incet-incet nici majoritatea romaneasca nu va aborda aceasta problema ca o blasfemie, deja acceptam ideea autonomiei locale, altor forme de autonomie si se va accepta si autonomia pe care vrem s-o promovam noi”, a spus Marko, citat de Gandul.

Averea Elenei Udrea a intrat la apa. Ca sa evite imaginea de opulenta, PDL-ista si-a cosmetizat bogatia. De la politicieni de cariera la debutanti, candidatii in Capitala la alegerile parlamentare si-au cosmetizat averile astfel incat sa evite opulenta in fata electoratului. Potrivit declaratiilor de avere din dosarele de candidatura, apartamentul Elenei Udrea din zona Unirii a intrat la apa, secretarul executiv al PDL declarandu-l in 2008 cu 15 mp mai mic decat in 2005, cand era consilier la Cotroceni. Udrea a renuntat totodata la hotelurile, spatiile comerciale si masinile care au facut-o celebra. O alta tactica, aplicata de liberalii Cristian Olteanu si Alina Gorghiu, ar fi ascunderea sumelor de bani primite in calitate de membri in diverse consilii de administratie. In loc sa declare aceste venituri, cei doi au preferat formula „conform declaratiei fiscale“, care nu are insa caracter public. La fel a procedat si proaspatul PDL-ist Catalin Croitoru, lider sindical in invatamant, informeaza EVZ.

Geoana, pe urmele lui Ceausescu. Presedintele PSD a promis ca va industrializa satele si ca va reduce cheltuielile cu salariile bugetarilor. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, joi, la o intalnire cu Consiliul Investitorilor Straini, ca PSD intentioneaza, daca ajunge la guvernare, sa industrializeze satul romanesc si sa reduca cheltuielile cu salariile bugetarilor. Geoana a afirmat ca viitorul guvern nu va avea o luna de miere si a promis ca, in eventualitatea in care PSD va ajunge la guvernare, in primele zece sedinte ale Executivului vor fi deja stabilite marile prioritati. In plus, a adaugat el, in primele o suta de ore de plen ale viitorului Parlament ar trebui sa fie legiferate masurile si actele necesare acestor prioritati sociale si de politica economica, scrie Cotidianul.

Candidatul Prigoana ia bani de la televiziuni. Nou-intratii in politica pe valul uninominalului in Bucuresti sunt in general oameni cu bani, pentru care costurile campaniei electorale nu vor fi o problema. In capul listei celor mai bogati candidati ai PDL sta omul de afaceri Silviu Prigoana, proprietar a 20 de terenuri, 8 case, 3 apartamente si 6 colectii de diverse obiecte, intre care cea de cutii muzicale (100.000 de euro) o depaseste ca valoare pe cea de tablouri (50.000 de euro). Banii lui Prigoana provin din zece firme, dar si din drepturi de autor castigate in urma plimbarilor sale pe la televiziuni. Numai in acest an Prigoana s-a ales cu 2.500.000 de lei din dividende si salarii de la propriile companii si 270.000 de lei de la firmele din spatele Antenelor, Realitatii TV si Prima TV, informeaza EVZ.

Sorin Iliesiu: “Bogdan Olteanu, un veritabil criptocomunist travestit in liberal”. Liberalul Sorin Iliesu si-a dat, ieri, demisia din PNL, nu inainte de a-i trimite presedintelui formatiunii Calin Popescu Tariceanu, o scrisoare in care il acuza pe vicepresedintele Bodgan Olteanu de neadoptarea legii lustratiei. “Batjocorind memoria glorioasa a PNL in istoria Romaniei, Bogdan Olteanu a ramas incremenit intr-un proiect de sorginte comunista, nereusind sa-si reformeze forul interior deformat de influenta din familie, astfel incat sa poata condamna criminalitatea regimului comunist condus inclusiv de bunica domniei sale, tovarasa Ghizela Vass (1912-2004), cea mai longeviva activista din nomenclatura de varf a comunismului romanesc, membra intre 1948 si 1984 a Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Romin, respectiv al Partidului Comunist Roman, o apropiata a familiei dictatorului stalinist Ceausescu”, spune Sorin Iliesiu, citat de Gardianul.

NUP pentru Monica Macovei in dosarul Freedom House. Parchetul instantei supreme a decis, la noua luni de la sesizarea depusa de Ministerul Justitiei, neinceperea urmaririi penale fata de fostul detinator al portofoliului, Monica Macovei, in cazul licitatiei pentru auditul privind Strategia anticoruptie, realizat de catre Freedom House. Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) a comunicat, joi, ca procurorii au dispus neinceperea urmaririi penale fata de Monica Macovei si Cristina Guseth, liderul Freedom House Romania, anchetatorii apreciind ca faptele de care au fost acuzate cele doua nu exista, invocandu-se articolul 10 litera a din Codul de procedura penala, scrie Adevarul.