Liberalii, prinsi intre PSD si Basescu. Liderii PNL cauta solutii pentru a ramane la putere dupa alegeri, din ecuatie nefiind exclusi nici social-democratii, nici presedintele. Liberalii incearca sa gaseasca o modalitate de a ramane la putere dupa alegerile de pe 30 noiembrie. Chiar daca multi lideri PNL au relatii stranse cu cei de la PSD, ei isi dau seama ca nu pot neglija rolul pe care il va juca presedintele Traian Basescu in formarea noului guvern. La varful PNL, multi dintre apropiatii premierului Tariceanu s-au gandit ca partenerul cel mai potrivit pentru formarea noului guvern ar fi PSD, pentru ca, in aceasta varianta, liberalii si-ar putea plasa mai usor oamenii doriti in executiv. Chiar inaintea inceperii campaniei electorale, intre lideri ai celor doua partide au avut loc tatonari in acest sens. Totusi, o decizie clara nu s-a luat, din cel putin doua motive. In primul rand, liberalii nu au vrut sa riste o lipire de PSD in timpul campaniei electorale. Pe de alta parte, PSD-istii le-ar fi cerut sa fie pregatiti sa se implice intr-o actiune de suspendare a presedintelui Traian Basescu, daca acesta se va opune planurilor noii coalitii, scrie EVZ.

Conflict constitutional intre Parlament si Guvern. Ordonanta emisa de guvern luni seara, prin care sunt crescute in 2009 salariile profesorilor cu pana la 28%, va avea aceeasi soarta cu ordonanta prin care a fost amanata majorarea cu 50% a salariilor dascalilor, a apreciat ieri Avocatul Poporului, Ioan Muraru. "Suntem in prezenta unui conflict constitutional grav intre Parlament si Guvern. Parlamentul, printr-o lege promulgata de presedinte, a stabilit un lucru, Guvernul se opune aplicarii legii (...) Aceasta ordonanta, a doua, nu raspunde motivatiei noastre admise de Curte pentru respingerea primei ordonante. Noua ordonanta va avea aceeasi soarta", a declarat ieri Muraru, citat de Romania Libera.

Planul anticriza al lui Tariceanu se va aplica prin ordonante de urgenta. Guvernul nu-si va asuma raspunderea in Parlament pentru implementarea masurilor. Seful Executivului nu exclude „introducerea unor restrictii” pentru evitarea repetarii atacurilor speculative impotriva leului. Aflat, ieri, in prima parte a zilei, intr-o vizita electorala la Brasov, premierul Calin Popescu Tariceanu a anun­tat punerea „imediata” in aplicare a planului sau anticriza, prezentat cu o zi inainte si care implica un efort bugetar de circa 10 miliarde de euro. „Planul o sa se aplice chiar din acest moment, pentru ca nu e timp de asteptat, aceste masuri trebuie implementate imediat, altfel efectele crizei economice risca sa se amplifice”, a declarat seful Executivului, raspunzand unei intrebari din partea ziarului Gandul. El a precizat ca punerea in aplicare a planului va fi facuta „rapid, pana la alegeri, prin ordonante de urgenta si hotarari de guvern, nu cred ca e nevoie de o asumare a raspunderii pentru asa ceva”, scrie Gandul.

Pesedistul Simirad: votati cu fiul meu liberal! Unul dintre liderii PSD Iasi, Constantin Simirad, a decis sa-l sprijine in campania electorala pe fiul sau, Lucian Simirad. Numai ca Lucian nu candideaza din partea PSD, ci a altui partid, respectiv PNL. Sustinerea tatalui este criticata de liderii locali ai PNL si PSD. Daca tot a decis sa-si sprijine fiul, in ciuda apartenentei politice diferite, actualul presedinte al Consiliului Judetean apare si in bannerele electorale ale liberalilor. "Asa tata, asa fiu" – este sloganul vazut incepand cu miercuri seara de toti taranii din majoritatea comunelor ce formeaza Colegiul Deputati nr. 3 Tibanesti. Bannerul il prezinta pe Constantin Simirad alaturi de Lucian Simirad sub sigla PNL. Sefii de la PSD ai tatalui nu agreeaza noul tandem, dar n-au ce-i face, informeaza Romania Libera.

Ioan Muraru: premierul sa intre in legalitate. Noua ordonanta de urgenta care priveste salariile profesorilor, data de guvern luni, va avea aceeasi soarta ca si prima ordonanta, respinsa de Curtea Constitutionala, a declarat ieri avocatul poporului Ioan Muraru, pentru Realitatea TV. El a sustinut ca, din moment ce guvernul a depus la Curte cea de-a doua ordonanta chiar in timpul derularii procedurii, judecatorii ar fi trebuit sa o includa in acelasi dosar. Muraru a spus ca va astepta motivarea Curtii Constitutionale in cazul primei ordonante, iar daca va constata ca judecatorii au separat cele doua acte normative, va depune o contestatie si in cazul celei de-a doua ordonante de urgenta, scrie EVZ.

Candidatii la functia de premier pun conditii. In vreme ce presedintele Basescu spune ca si-ar dori rapid un premier care sa gestioneze criza economica, Geoana si Tariceanu vorbesc despre planurile lor postalegeri ca si cum ar fi deja instalati la Palatul Victoria. Intr-o intalnire cu mai multi jurnalisti francezi, presedintele Traian Basescu a aratat ca si-ar dori sa se formeze rapid viitorul guvern si ca acesta ar trebui sa se bucure de o majoritate solida in Parlament. "Criza economica internationala va actiona ca un catalizator pentru adoptarea unei solutii rapide si benefice pentru tara", a mai spus seful statului. Candidatii la functia de prim-ministru nu par insa dispusi sa faca pasul inapoi, ci dimpotriva, isi construiesc discursurile ca si cum ar fi siguri de reusita lor si a partidului lor in alegeri. "Sunt prim-ministru in functie si vreau sa fiu in continuare, prin castigarea alegerilor. Vreau sa raspund unor temeri si as vrea ca romanii sa vada ca se ocupa cineva de problemele si ingrijorarile lor, indiferent de alegeri", a declarat actualul premier, Calin Popescu Tariceanu, citat de Romania Libera.

Solutia PSD: Mircea Geoana: Romania trebuie sa atraga fonduri europene pentru dezvoltarea infrastructurii. Aflat in campanie electorala in judetul Arad, presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, ieri, ca trebuie sa existe un echilibru intre economie si protectia sociala. Liderul PSD s-a adresat in special pensionarilor, apreciind ca “pensionarii sunt mandria oricarei natiuni”. Liderul PSD Mircea Geoana promite ca, daca va fi urmatorul premier al Romaniei, o sa puna stop risipei banilor publici, astfel incat acestia sa aiba o destinatie mai judicioasa. “Este nevoie de o schimbare din temelii a modului in care functioneaza statul. Am sa pun biciul pe tot ce inseamna cheltuiala guvernamentala. Am sa fiu acel premier care sa spuna stop risipei din banii dumneavoastra. Banii trebuie sa mearga catre cresterea pensiilor in continuare - pentru ca este bine si social, si moral, si economic - si catre cresterea salariilor mici, pentru ca, de asemenea, este bine si social, si moral, si economic”, a subliniat liderul social-democrat, citat de Gardianul.