Geoana promite amnistie pentru toate „matusile Tamara“. Mircea Geoana a propus ieri amnistia fiscala pentru toti cei care isi scot la lumina averile a caror provenienta nu poate fi justificata. Scoaterea la lumina a acestor averi si introducerea lor in economia legala este vazuta de presedintele PSD drept una dintre solutiile la actuala criza economica, alaturi de „impozitarea averilor foarte mari“, „eliminarea impozitului pe dobanda la depozite bancare“ si subventionarea creditelor ipotecare pentru tineri. „Vom integra in economie, in proiecte de interes public, resursele celor care vor intelege sa aduca la suprafata sursele ilicite sau sursele neclare de venituri. Analizam posibilitatea unei amnistii fiscale pe termen limitat pentru a permite celor care doresc sa readuca in circuitul cinstit al economiei resursele pe care le-au obtinut poate prin alte mijloace“, a declarat ieri Mircea Geoana la o intrevedere cu studentii Universitatii „Dimitrie Cantemir“, noteaza EVZ.

Tariceanu are PNL pe constiinta. Premierul a dat de inteles ca va renunta la presedintia PNL daca va obtine un scor slab in alegeri. Premierul Tariceanu a declarat, joi seara, la Realitatea TV, ca ar putea sa se retraga de la sefia PNL in cazul in care nu va obtine la alegerile parlamentare rezultatul pe care si-l doreste. “In conditiile in care nu voi avea rezultatul pe care mi-l doresc, atunci eu singur mi-as face o mare problema de constiinta in a ramane in fruntea PNL”, a spus premierului. Tariceanu nu a precizat insa nici daca se refera la rezultatul sau personal sau la rezultatul global al partidului si de la ce procent in jos incepe sa-l mustre constiinta. Rugat sa explice la ce rezultat s-a referit, premierul s-a eschivat: “In momentul de fata, premierul sau presedintele PNL are in sondaje o cota mai buna decat partidul”, a spus Tariceanu, citat de Cotidianul.

Vadim il „ajuta” pe Basescu si il sustine pe „chirurgul economist” Stolojan. Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, si-a exprimat ieri, intr-o conferinta de presa, disponibilitatea de a-l sustine, ca viitor premier, pe candidatul PD-L, Theodor Stolojan, sau, in ultima instanta, chiar si pe Mugur Isarescu, daca acesta va fi propus de Basescu. Desigur, numai in cazul in care PRM ar intra in Parlament si ar avea un cuvant de spus in validarea noului guvern. „Dintre cei trei nominalizati pentru functia de premier (Tariceanu, Stolojan si Geoana – n.n.) eu il prefer pe cel care este economist, pentru ca tara are nevoie de un chirurg economist”, a declarat Vadim, optand, astfel, pentru Stolojan. Celelalte doua optiuni i se par liderului peremist complet neserioase: „Tariceanu si Geoana sunt ingineri, manechine, au alte placeri”. Totusi, pentru a nu fi suspectat de cardasie cu PD-L, C.V.Tudor a precizat ca si varianta Stolojan i se pare „un rau”, cu mentiunea ca „e, totusi, un rau mai mic”. In plus, va pune si conditii: „sa nu se dea Rosia Montana, Spitalul Fundeni etc.”, scrie Gandul.

Extemporal la uninominal. Trei licee bucurestene – Mihail Sadoveanu, Grupul scolar Industrial Mecanica Fina, Colegiul National Iulia Hasdeu. Tineri de conditii diferite. Unii fitosi, altii mai putin. Am chestionat cativa din marea grupa de un milion si jumatate de alegatori care vor vota pentru prima data. Le-am dat un extemporal la uninominal. I-am intrebat ce cred ei despre noul sistem de vot? Vor merge la urne pe 30 noiembrie? Cei mai multi elevi din Sadoveanu parca ar sti ce-i ala uninominal, dar cuvintele se incapataneaza sa le ramana pe limba. Altii recunosc ca tot ce stiu despre noul sistem electoral este ca nu se mai voteaza partidul, ci persoana. In rest, despre candidatii din colegiul in care locuiesc sau programele lor, fetele mirate si umerii ridicati spun totul. Desi ar dori sa vorbeasca despre politica, fac ei ce fac, se mai invartesc, chicotesc, se ciupesc, dau mesaje fetelor si se cam fofileaza din fata raspunsului, scrie Romania Libera.

Avocatul Poporului s-a transformat in militant politic. Cu o functie onorifica de la preluarea mandatului, Avocatul Poporului a ajuns, in campania electorala, sa se implice vizibil in politica. Desi ani de zile nimeni n-a stiut cine e ombudsman-ul Romaniei, acum Ioan Moraru ataca Guvernul pe toate fronturile, facand pe fata jocurile PSD si ale PD-L, in conditiile in care el s-a bucurat pe rand de sprijinul celor doua partide, atat la preluarea mandatului, cat si la prelungire. Cum nici un serviciu nu ramane nerecompensat, Muraru intra in jocul politic si pune umarul la subrezirea Cabinetului Tariceanu, care se declara surprins de „militantismul” ombudsman-ului. Avocatul Poporului are rolul de a proteja cetatenii de abuzurile autoritatilor publice. Desi abuzuri sunt la tot pasul, ombudsman-ul nu a prea fost vazut la fata in ultimii ani, ci s-a multumit sa stea intr-un con de umbra departe de orice dispute. Acum, Avocatul Poporului, Ioan Muraru, s-a implicat in conflictul dintre Guvern si sindicatele din invatamant, atacand la Curtea Constitutionala ordonanta de amanare a maririlor salariale pentru cadrele didactice. Argumentul invocat in plangere este nerespectarea de catre Guvern a separatiei puterilor in stat, in conditiile in care Executivul a decis sa aplice o lege cu termen decis de Parlament si Presedintie, scrie Gardianul.

Satenii din judetul Braila nu au canalizare, PSD le promite piscine. Tichie de margaritar ii trebuie chelului? Candidatul PSD Cristian Rizea, aspirant la un fotoliu de deputat in judetul Braila, probabil crede ca da, din moment ce a promis satenilor din circumscriptia sa ca la va construi bazine de inot. Culmea, 80% din sate ca Frecatei, Tufesti, Bertestii de Jos, Ciocile sau Bordei Verde, pentru a numi doar cateva dintre cele in care candideaza social-democratul Rizea, nu au nici macar canalizare, iar calitatea apei obtinute de obicei prin metoda "ultramoderna" a galetii in fantana e mai mult decat discutabila. In loc sa promita rezolvarea acestor probleme, Rizea vrea sa-i bage pe sateni la inot, pentru a le imbunatati sanatatea. Ceea ce uita el sa spuna e ca nu intra in atributiile unui parlamentar sa construiasca locuri de distractie si ca asta ar fi sarcina de primar. E de domeniul fantasticului ideea ca Parlamentul va vota o lege prin care va ordona doar primariilor din colegiul lui Rizea sa aloce pamant pentru construirea bazinelor de inot, noteaza Curentul.