Candidatii new-entry nu au sanse la vot Acelasi sondaj mai arata ca romanii nu voteaza candidati fara experienta in politica (58,9%). Numai 24,8% dintre respondenti ar pune stampila pe noii intrati, iar 16,4% sunt indecisi in aceasta privinta. Cercetarea a fost realizata in perioada 10-14 noiembrie pe un esantion format din peste 1.600 de persoane din intreaga tara, dintre care 26% s-au declarat nehotarati si absenteisti, scrie Cotidianul.

Prim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan, aspirant la fotoliul de prim-ministru, lucreaza la un plan B de guvernare. Una dintre propunerile sale vizeaza crearea unui fond de investitii de urgenta destinat familiilor care au contractat credite pentru locuinte si pe care nu le-ar mai putea rambursa din cauza crizei financiare. Cu alte cuvinte, Stolojan promite o refinantare de catre stat a creditului ipotecar. Masura ar urma sa fie luata numai in cazul in care recesiunea economica ar atinge punctul culminant si numai dupa o incercare de negociere cu bancile, a carei finalitate ar trebui sa fie extinderea perioadei de rambursare astfel incat ratele sa se incadreze din nou in veniturile oamenilor, scrie Cotidianul.

Orban promite cel mult 80 de kilometri de autostrada Ministerul Transporturilor nu va putea tine pasul cu programele electorale ale partidelor privind infrastructura nationala. Anul viitor ar urma sa fie finalizati cel mult 80 de kilometri de autostrada pe diferite tronsoane aflate in lucru, in conditiile in care toate partidele promit construirea a cel putin 200 de kilometri de drumuri anual. In acest an, Transporturile, desi au avut un buget de 500 milioane de euro, nu au deschis circulatiei niciun kilometru de autostrada, insa au planuri mari pentru 2009: finalizarea a circa 30 de kilometri pe autostrada Bucuresti - Ploiesti si a inca 30-40 de kilometri pe Autostrada Transilvania. Ministrul transporturilor, Ludovic Orban, a dat ca sigura si finalizarea largirii la patru benzi a centurii Ploiestiului, informeaza EvZ.

Boc i-a propus Monicai Macovei functia de ministru al justitiei. Presedintele PDL, Emil Boc, a declarat ca i-a propus Monicai Macovei postul de ministru al justitiei in cazul in care PDL va castiga alegerile. Potrivit lui Boc, Macovei nu a raspuns acestei oferte, insa si-a dat "acordul de principiu" pentru a-i fi folosit numele ca propunere pentru acest portofoliu, afirma Gandul.

Democrat-liberalii lui Emil Boc nu sunt doriti intr-o eventuala formula de guvernare cu PSD, atat timp cat sunt sub tutela tatucului de la Cotroceni, Traian Basescu. Pesedistii sunt dispusi sa gaseasca punti de comunicare, mai degraba, cu PNL, decat cu PD-L, dupa cum a precizat liderul de onoare al social-democratilor Ion Iliescu. El l-a criticat dur pe succesorul sau la sefia statului, spunand ca se lasa condus de instincte primare si de rafuieli personale, in loc sa fie un presedinte al echilibrului si al dialogului politic, informeaza Gardianul.

Austeritate, dar nu si pentru Parlament Potrivit proiectului avansat de Executiv Parlamentului, adoptarea fiind pasata Legislativului viitor, ICCJ ar urma sa primeasca la anul 117,22 milioane lei (31,42 milioane euro), cu 29,98 milioane lei mai mult decat in 2008. Cu 57% au fost majorate cheltuielile salariale in bani, dar cea mai mare crestere se inregistreaza la rubrica "alte drepturi salariale in bani": 52,29 milioane lei in 2009 fata de 1,29 milioane lei in 2008. Cu alte cuvinte, de 40 de ori mai multi bani! Cancelaria prim-ministrului va primi si ea cu 67,55 milioane lei mai mult anul viitor fata de 2008, diferenta regasindu-se in dreptul cheltuielilor de personal. Este vorba, in total, de 460,31 milioane lei (123,4 milioane euro), dintre care 459,24 milioane lei sunt dedicate cheltuielilor de personal, relateaza Romania Libera.