Prefect in vila de la DNA. Directia Nationala Anticoruptie Cluj ancheteaza modul in care patru vile si un teren au fost vandute de Compania Nationala de Autostrazi. Prefectul de Cluj, Calin Platon, locuieste intr-una din vilele vandute de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR). Procesul de vanzare-cumparare a starnit numeroase controverse, iar ieri a inceput sa fie anchetat oficial de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) Cluj. Vizat in aceasta ancheta este directorul liberal al CNADNR, Dorin Debucean, aflat in concediu la Oradea. „Pe mine nu m-a intrebat nimeni nimic despre acest scandal. Astept sa vin la serviciu si sa lamurim lucrurile“, a spus Debucean, citat de EVZ.

Premiera: se vor numara si voturile albe. Alegatorii nemultumiti de oferta electorala din colegiul lor, care doresc sa se prezinte la vot, pot sa-si lase votul „alb”, adica sa nu aplice stampila pe buletinul de vot. Parlamentarii au prevazut in legea uninominalului, in premiera pentru Romania, conceptul de „vot alb”. Sunt considerate voturi albe buletinele care au fost introduse nestampilate in urne. Aceste voturi vor fi contabilizate separat si nu vor conta in rezultatul final. Initiativa a apartinut Asociatiei Pro Democratia (APD), informeaza Adevarul.

Razboiul sondajelor. Ultima saptamana de campanie a fost sufocata de sondajele electorale. Ultimele zile de campanie electorala au scos la iveala mai multe sondaje de opinie. Rezultatele cercetarilor realizate de diferite firme de specialitate au inregistrat diferente semnificative ale optiunilor electoratului fata de inceputul campaniei electorale. Un lucru insa este destul de evident la toate sondajele de opinie, romanii nu se vor inghesui pe 30 decembrie sa-si voteze reprezentantii din viitorul Legislativ, prezenta la urne, in majoritatea chestionarelor, fiind destul de redusa. Pe ultima suta de metri a campaniei, primul loc in preferintele electoratului in ceea ce priveste componenta viitorului Parlament il ocupa PSD, urmat de PD-L, pe locul trei clasandu-se PNL. Al patrulea partid care va trece, potrivit estimarilor, pragul electoral de 5% si care va avea reprezentanti in Parlament va fi UDMR, informeaza Gardianul.

Valuri de populism intr-o "confruntare" ratata. Momentul incheierii campaniei electorale a culminat cu mesaje electorale populiste, prin care principalele partide incearca sa cucereasca pe ultima suta de metri voturile celor care se hotarasc cu cine sa voteze in ultimul moment. Asa-numitii candidati ai celor trei mari partide pentru functia de premier – Calin Popescu Tariceanu, Theodor Stolojan si Mircea Geoana – s-au intrecut miercuri seara, intr-o emisiune televizata, in promisiuni electorale, toti insistand pe masuri populiste, mai ales pe marirea pensiilor, ignorand situatia economica, de criza, in care se afla tara, scrie Romania Libera.

Sindicalistii FNFMC vor vota PD-L. Conducerea Federatiei Nationale Feroviare Miscare Comercial (FNFMC) s-a angajat, prin Protocolul semnat ieri cu liderii PD-L, sa recomande membrilor de sindicat sa voteze aceasta formatiune politica. Astfel, potrivit presedintelui democrat-liberalilor, Emil Boc, Federatia isi propune sa aduca la cunostinta membrilor de sindicat strategiile PD-L, in timp ce acesta se angajeaza sa consulte specialistii feroviarilor inainte de a lua orice decizie privind privatizarea sau restructurarea in domeniul cailor ferate, scrie Curentul.

Romania reala saluta Romania politica din vacanta. Cine nu voteaza duminica: cateva milioane de „stranieri”, cateva sute de mii de studenti si mai bine de o suta de mii de romani care pleaca in mini-vacanta de alegeri. Migratie masiva de weekend a romanilor cu venituri medii; “Mi-e si frica sa nu se interpreteze ca am avut noi vreo intelegere sa scoatem lumea din tara de alegeri. Am vandut tot, nici n-a mai contat ca-i criza” (o agentie de turism). Interesul romanilor pentru parlamentarele de duminica se anunta a fi mai scazut ca niciodata. Dincolo de faptul ca, de la un scrutin la altul, prezenta la vot s-a diminuat semnificativ, cu aproape 30 de procente din 1990 pana in 2004, data alegerilor ii gaseste pe oameni intr-o mini-vacanta prilejuita de Ziua Nationala, cand cei mai multi vor pleca din localitate. Din datele oficiale furnizate ziarului Gandul, aproape o suta de mii de romani au cumparat pachete pentru excursii la pensiuni turistice in tara, la hotelurile de pe valea Prahovei sau in strainatate, noteaza Gandul.