Calendarul lui Basescu, un anticonceptional pentru aliantele nedorite. Presedintele Traian Basescu transmite semnale ca vrea sa traga de timp, cu ajutorul Constitutiei, pentru a castiga teren la negocierile pentru formarea noului guvern. Calendarul anuntat de Traian Basescu a parut mai degraba un avertisment pentru partidele care s-ar fi grabit sa negocieze diverse formule de guvernare. Seful statului incearca astfel sa tempereze aplombul unor formatiuni care si-ar fi dorit sa revendice functia de prim-ministru imediat dupa inchiderea urnelor, in noaptea de 30 noiembrie. Eventual, chiar prin anuntarea unui protocol politic incheiat cu un alt partid, intrucat sondajele au aratat ca nu va exista o formatiune care sa obtina 50% plus unu din mandatele parlamentare, scrie Cotidianul.

Au reaparut telefoanele otravite. Candidatul PNL din Colegiul 10 Senat Bucuresti, Cristian Banu, a depus vineri dimineata la Politie o plangere penala prin care solicita aflarea persoanelor care au “terorizat” telefonic sute de bucuresteni in numele lui. “In noapte de joi spre vineri, intre orele 01:00 si 05:00, sute de bucuresteni din colegiul in care candidez au primit cate doua apeluri telefonice si cate doua SMS prin care li se solicita imperativ sa ma voteze. Am primit peste 150 de mesaje prin internet in care sunt acuzat de respectivii cetateni ca nu i-am lasat sa doarma si zeci de injuraturi. Sper ca Politia sa gaseasca vinovatii si sa-i sanctioneze conform legii. Ii suspectez pe cei de la PSD ca au dat aceste telefoane otravite”, a declarat Cristian Banu pentru Cotidianul.

Patru scuze pe care romanii le vor invoca pentru a nu vota. 1. Zeci de mii de romani cu drept de vot isi sarbatoresc onomastica de Sfantul Andrei si multi dintre acestia, cu drept de vot, ar prefera sa stea la masa cu familia si prietenii, dupa ce merg la cumparaturile ocazionate de aceasta sarbatoare. 2. Mii de romani au luat cu asalt agentiile de turism, profitand de minivacanta de Ziua Nationala a Romaniei, cand nu vor merge la serviciu. Inca de ieri, familii intregi au parasit marile orase, urmand sa se intoarca abia luni seara. 3. Proasta organizare a alegerilor, astfel ca electorii nu stiu unde trebuie sa voteze si cu cine si intreaba in dreapta si-n stanga de ce colegiu apartin. Trei sferturi dintre candidati le sunt necunoscuti, acum auzind pentru prima data de ei. 4. Marea lehamite (vorba filmului) a alegatorului, care s-a saturat de promisiuni, jocuri si scandaluri politice, din care tot el pierde. Romanii nu mai cred de mult in schimbare. Ei cred doar in schimbarea de regim, nu in cea a nivelului lor de trai, scrie Gardianul.

„Romanii se intorc la fostii comunisti“. Pentru presedintele PSD, Mircea Geoana, alegerile din 2008 inseamna o revolutie. Intr-o declaratie data Associated Press, el sustine ca momentul noiembrie reprezinta mai mult decat o schimbare de guvern sau de trecere traditionala de la dreapta la stanga. Declaratia lui Mircea Geoana a fost interpretata de "Washington Times" ca un apel la o revolutie socialista care sa inlocuiasca "guvernul de dreapta care a neglijat pregatirea tarii pentru criza economica", intr-un articol intitulat chiar "Noua revolutie". "Washington Times" face o comparatie intre declaratiile de ambasador in Statele Unite ale lui Mircea Geoana si cele de dinaintea alegerilor din 2008, remarcand transformarea acestuia, scrie EvZ.

Premiera: se vor numara si voturile albe. Alegatorii nemultumiti de oferta electorala din colegiul lor, care doresc sa se prezinte la vot, pot sa-si lase votul „alb”, adica sa nu aplice stampila pe buletinul de vot. Parlamentarii au prevazut in legea uninominalului, in premiera pentru Romania, conceptul de „vot alb”. Sunt considerate voturi albe buletinele care au fost introduse nestampilate in urne. Aceste voturi vor fi contabilizate separat si nu vor conta in rezultatul final. Initiativa a apartinut Asociatiei Pro Democratia, scrie Adevarul.