Politic Show: Basescu trage de timp ca sa evite solutiile imorale; Patru scuze pentru a nu vota; Presa internationala: "Romanii se intorc la fostii comunisti"; Duminica se vor numara si voturile albe
Au reaparut telefoanele otravite. Candidatul PNL din Colegiul 10 Senat Bucuresti, Cristian Banu, a depus vineri dimineata la Politie o plangere penala prin care solicita aflarea persoanelor care au “terorizat” telefonic sute de bucuresteni in numele lui. “In noapte de joi spre vineri, intre orele 01:00 si 05:00, sute de bucuresteni din colegiul in care candidez au primit cate doua apeluri telefonice si cate doua SMS prin care li se solicita imperativ sa ma voteze. Am primit peste 150 de mesaje prin internet in care sunt acuzat de respectivii cetateni ca nu i-am lasat sa doarma si zeci de injuraturi. Sper ca Politia sa gaseasca vinovatii si sa-i sanctioneze conform legii. Ii suspectez pe cei de la PSD ca au dat aceste telefoane otravite”, a declarat Cristian Banu pentru Cotidianul.
Patru scuze pe care romanii le vor invoca pentru a nu vota. 1. Zeci de mii de romani cu drept de vot isi sarbatoresc onomastica de Sfantul Andrei si multi dintre acestia, cu drept de vot, ar prefera sa stea la masa cu familia si prietenii, dupa ce merg la cumparaturile ocazionate de aceasta sarbatoare. 2. Mii de romani au luat cu asalt agentiile de turism, profitand de minivacanta de Ziua Nationala a Romaniei, cand nu vor merge la serviciu. Inca de ieri, familii intregi au parasit marile orase, urmand sa se intoarca abia luni seara. 3. Proasta organizare a alegerilor, astfel ca electorii nu stiu unde trebuie sa voteze si cu cine si intreaba in dreapta si-n stanga de ce colegiu apartin. Trei sferturi dintre candidati le sunt necunoscuti, acum auzind pentru prima data de ei. 4. Marea lehamite (vorba filmului) a alegatorului, care s-a saturat de promisiuni, jocuri si scandaluri politice, din care tot el pierde. Romanii nu mai cred de mult in schimbare. Ei cred doar in schimbarea de regim, nu in cea a nivelului lor de trai, scrie Gardianul.
„Romanii se intorc la fostii comunisti“. Pentru presedintele PSD, Mircea Geoana, alegerile din 2008 inseamna o revolutie. Intr-o declaratie data Associated Press, el sustine ca momentul noiembrie reprezinta mai mult decat o schimbare de guvern sau de trecere traditionala de la dreapta la stanga. Declaratia lui Mircea Geoana a fost interpretata de "Washington Times" ca un apel la o revolutie socialista care sa inlocuiasca "guvernul de dreapta care a neglijat pregatirea tarii pentru criza economica", intr-un articol intitulat chiar "Noua revolutie". "Washington Times" face o comparatie intre declaratiile de ambasador in Statele Unite ale lui Mircea Geoana si cele de dinaintea alegerilor din 2008, remarcand transformarea acestuia, scrie EvZ.
Premiera: se vor numara si voturile albe. Alegatorii nemultumiti de oferta electorala din colegiul lor, care doresc sa se prezinte la vot, pot sa-si lase votul „alb”, adica sa nu aplice stampila pe buletinul de vot. Parlamentarii au prevazut in legea uninominalului, in premiera pentru Romania, conceptul de „vot alb”. Sunt considerate voturi albe buletinele care au fost introduse nestampilate in urne. Aceste voturi vor fi contabilizate separat si nu vor conta in rezultatul final. Initiativa a apartinut Asociatiei Pro Democratia, scrie Adevarul.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Bine punctat. Mi-e teama insa ca ne vom intoare nu doar la comunisti, ci si la comunism.
De fapt, nici nu-i asa de complicat cum pare. Intr-o prima etapa e suficient sa astepti ca evolutiile negative sa scada nivelul de trai pana la punctul in care speranta in viitor este ucisa.
Dupa aia, nu ai decat sa dai vina pe sistemul democratic si sa inchizi ochii la diversele nuclee totalitare ce se formeaza.
Urmeaza faza alegerilor "de criza", cand nucleele totalitare se prezinta ca partide politice.
Dupa castigarea alegerilor, "tzara trebuie salvata". Partidele totalitare coaguleaza si, sub pretextul salvarii, desfiinteaza sistemul de vot, inlocuindu-l cu o "democratie interna".
Din supa conditiilor de instalare a dictaturii a lipsit pana acum doar perspectiva negativa a traiului unei majoritati a populatiei.
Ma intreb ce se va intimpla daca mica noastra criza mondiala va duce la somaj de peste 10%, deteriorrea la 50% a puterii de cumparare si scaderea dramatica a consumului.
De fapt, nu prea ma mai intreb, deja ma tem.
Speranta ar fi tot la/in UE, in opinia mea. Mai exact in faptul ca nu vom fi lasati (noi sau altii) sa o luam prea tare razna prin santuri, peste munti si vai, indiferent ce s-ar intampla.
Este, cred eu, principalul avantaj al calitatii de membru in UE. O structura enorma, greoaie, ca un petrolier de-ala de 300000 de tone -- te ia somnul pana porneste, iti trebuie 20km ca sa-l opresti, 10 ca sa-l intorci, dar pe de alta parte nu esti la mila oricarui val mai mare sau oricarei rafale de vant.
Cand e vorba de UE lumea pe la noi e cu gandul aproape exclusiv la partea economica, piete, subventii, fonduri structurale, autostrazi, aia-aia. Multi uita ca, de fapt, la origini si-n conceptia fondatorilor, UE a fost mai degraba un raspuns institutional la WWII, o structura menita sa asigure legaturi atat de stranse si de complexe (acu-i zicem integrare, acquis etc.) intre tari incat razboaiele sa nu mai poate fi posibile.
Si-as zice ca smecheria a functionat de minune pana acum; si, pe masura ce UE devine tot mai mare, o sa functioneze si mai bine.
Cei mai tomnatici, asa ca mine, isi amintesc ca au mai fost vremuri/momente cand pareau sa apara derapaje serioase -- bunaoara anii 70, in Italia si Germania, Brigazile Rosii, Baader Meinhof etc. Dar, incet-incet, s-a rezolvat...
Asta-i cu UE -- reduce fluctuatiile, e greu/imposibil de ajuns la extreme, in loc de montaigne russe mai degraba o leganare sus-jos pe niste pante domoale...
Asa a ajuns Partidul National Socialist al lui Hitler la putere.