PD-L nu va renunta sub nicio forma la functia de prim-ministru. Acesta este mesajul care a ajuns la urechile pesedistilor inca de duminica seara, cand au avut loc ultimele negocieri intre cele doua partide - sustin surse din PSD. In acest caz au fost deja mentionate mai multe nume pe care PD-L le-ar putea oferi la propunerea presedintelui Traian Basescu: Mihai Stanisoara, Vasile Blaga, Adriean Videanu si Theodor Stolojan. PSD ar putea primi, in schimb, functia de vicepremier, aici fiind vehiculate numele lui Miron Mitrea, Ilie Sarbu sau Mircea Geoana. Exista varianta in care vicepremierul ar putea ocupa si portofoliul Externelor, numele lui Mircea Geoana fiind rostit in aceasta situatie. Surse din PSD sustin ca Mircea Geoana nu doreste sub nicio forma prezenta lui Miron Mitrea in viitorul guvern, scrie Cotidianul.

Organizatiile PSD ale judetelor Harghita si Covasna nu sunt de acord ca UDMR sa faca parte din eventuala guvernare cu PDL. Cele doua filiale si-au exprimat acordul azi, in cadrul Comitetului Executiv National al partidului, pentru formarea unei coalitii cu PDL, in vederea formarii noului Guvern. Singura conditie a fost aceea ca UDMR sa nu faca parte din schema de guvernare. "Argumentele care au stat la baza cererii noastre au fost punctele din programul UDMR prin care formatiunea si-a propus sa obtina autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc si legalizarea statutului minoritatilor nationale. Noi nu putem fi de acord cu aceste revendicari ale UDMR, care sfideaza romanii si Constitutia si nici PSD nu este dispus sa mearga alaturi de cei care le cer", a declarat presedintele PSD Harghita, Mircea Dusa, citat de EvZ.

Social-democratii ar putea iesi avantajati dintr-o alianta cu PD-L, mai cu seama ca Traian Basescu va pune mai mult sau mai putin explicit conditii dure pentru ministrii PSD. Altfel spus, social-democratii vor fi obligati sa se reformeze, sa-i scoata pe margine pe cei care au dosare penale, indiferent daca au fost sefi de stat sau de guvern. De partea cealalta, social-democratii conditioneaza formarea guvernului de excluderea UDMR din aceasta combinatie. Multi lideri PD-L par inclinati sa accepte aceasta conditie, mai cu seama ca o combinatie cu UDMR era necesara doar pentru a intari o eventuala guvernare cu PNL. De altfel, democrat-liberalii au, la randul lor pregatita o conditie pentru PSD: eliminarea conservatorilor din orice ecuatie comuna, afirma Romania Libera.

CE ar dori un premier cu solide cunostinte economice, inghetarea salariilor si reforma justitiei. Surse europene au dezvaluit asteptarile mari pe care Comisia de la Bruxelles le are fata de viitorul guvern de la Bucuresti. Alegerile din Romania au fost urmarite cu atentie la Bruxelles. In prezent, Comisia Europeana asteapta ca noul guvern sa continue reformele in domeniul justitiei, dar si sa ia masuri „dure“ pentru a face fata crizei. Eventuale majorari de salarii, promise in campania electorala, „se vor intoarce impotriva“, spun sursele citate. Acestea apreciaza ca „nu sunt de ajuns doar un program de crestere a numarului de locuri de munca si sprijinul economiei“. Este de dorit mai intai o „redefinire“ a cheltuielilor bugetare, avand in vedere ca exista „unele cheltuieli“ ce trebuie eliminate, lucru ce poate duce pana la o reducere cu 1 la suta din PIB, scrie Adevarul.