Lista neagra a lui Traian Basescu In mai putin de o ora cat a stat sambata cu PDL-istii din toata tara la Clubul Diplomatilor, presedintele Traian Basescu le-a rasturnat complet planurile exact cand impartirea functiilor era in toi, in discutiile cu PSD. Basescu ar fi dat si numele indezirabilor. Pe lista celor pe care seful statului nu i-ar mai sustine se afla, sustin sursele citate, Radu Berceanu - dupa esecul de la locale -, Adriean Videanu - pentru refuzul de a candida atat la Primaria Capitalei, cat si la parlamentare -, dar si Vasile Blaga - pentru rateul din iunie, la Bucuresti. Dincolo de mustruluiala, Basescu i-a luat pe nepregatite pe PDL-isti cu inca un anunt: daca nu „se trezesc“, pot sa inceapa sa-si caute un alt candidat la presedintie pentru 2009. In contextul crizei, seful statului i-a avertizat pe democrat-liberali ca de performanta lor va depinde si succesul sau. Or, in conditiile in care partidul va stagna, ca pana acum, si nu va promova oameni noi, nu este dispus sa-si asume riscul unui esec. Avertismentele si criticile prezidentiale au fost luate insa de Emil Boc ca „lucruri bune“. „Ne-a spus ca nu e timp pentru bucurie si de sampanie, ci pentru munca si responsabilitate“, a rezumat liderul PDL discursul critic de 45 de minute al lui Basescu, incheiat fara a da mana sau a schimba amabilitati cu „greii“, afirma EvZ.

Vicepresedintele PD-L Cezar Preda si secretarul executiv Costica Canacheu sunt democrat-liberalii care au votat in sedinta Colegiului Director impotriva deciziei de semnare a Parteneriatului pentru Romania”, cu Alianta PSD-PC, potrivit unor surse prezente la discutiile din interiorul Colegiului Director. Potrivit surselor citate, printre cei patru democrat-liberali care s-au abtinut la vot s-a aflat si vicepresedintele Valeriu Stoica. Acesta a refuzat sa comenteze pe marginea acestui subiect. Presedintele PD-L Buzau, deputatul Cezar Preda, a declarat, saptamana trecuta, ca exclude orice negociere cu seful PSD Buzau, senatorul Ion Vasile, in cazul unei aliante intre PD-L si social-democrati. La randul lui, secretarul executiv al PD-L Costica Canacheu a declarat pentru Gardianul ca a votat impotriva “Parteneriatului” pentru ca documentul semnat de liderii PSD si PD-L are puncte slabe, cum ar fi subiectul legat de modificarea Legii electorale, scrie Gardianul.

Dincolo de forma de protocol prezentata cu fast, documentul semnat ieri de PD-L si PSD contine niste anexe care stopeaza din fasa orice scandal si inregimenteaza sub acelasi steag fostul FSN. Astfel sunt prevazute sanctiuni drastice pentru cei care se vor certa sau vor dori sa depuna motiuni fie ele si simple, afirma Gardianul.

Iulian Orban are 33 de ani si a obtinut mandatul de senator in numele PDL. Crede ca perfectarea coalitiei dintre PDL si PSD e daunatoare: "In campania pe care am facut-o in Ilfov, cei 21.000 de votanti ai mei au ales PDL si programul lui. Unii mi-au spus ca daca faceam guvern cu PSD isi vor votul inapoi". Totusi, Iulian Urban nu va deveni senator independent din motive de constiinta. Jurist, considera ca are sanse sa faca parte din Comisia Juridica a Senatului. "Nu sunt convins ca un guvern PSD–PD-L va rezista. Am vazut niste statistici foarte interesante: daca PD-L intra in coalitie cu PSD, intr-un an de zile pierde 10% din electorat. Eu nu cred ca cineva isi permite sa riste atat de mult. Asa cum intr-o companie capitalul cel mai important il reprezinta clientii, pentru un partid politic capitalul cel mai important il reprezinta alegatorii. Or, daca tu acum nu ii pastrezi aproape si atragi in plus si simpatia altora, n-ai nici un fel de sanse", spune Iulian Urban (Romania Libera).

Marko Bela a declarat, ieri, la Bucuresti, ca oferta PDL ca Uniunea sa primeasca posturi de secretar de stat in Guvernul PDL-PSD este inacceptabila si Uniunea va intra in opozitie. El si-a exprimat regretul ca PSD, care a cerut excluderea UDMR din coalitie, si-a impus punctul de vedere. In Ungaria, Marko sustine ca PSD ar vrea sa se razbune pentru momentul 2004, cand UDMR i-a tradat si s-a alaturat Aliantei D.A, scrie Adevarul.