Surse din conducerea PDL au declarat pentru Cotidianul ca seful statului este convins ca primarul Capitalei are de gand sa candideze la Presedintie in 2009 si din aceasta cauza a insistat ca democratii sa preia Prefectura Capitalei, pentru care s-au certat mai bine de o saptamana cu PSD. Dupa negocieri indelungate, social democratii au cedat, dar au cerut in schimb doua posturi de subprefect, acestea urmand sa fie ocupate de doi oameni ai lui Marian Vanghelie. Pentru functia de prefect, democratii spun ca nominalizarea va fi facuta de Traian Basescu insusi si ca acesta ar opta pentru un personaj de la Cluj, din anturajul lui Emil Boc, desi presedintele PDL Bucuresti, Liviu Negoita, a revendicat functia pentru un om al sau, avand in vedere ca in Bucuresti democrat-liberalii au castigat cele mai multe voturi la alegerile locale din vara. Sorin Oprescu va fi astfel incoltit de Prefectura, si de PDL, si de PSD, avand in vedere ca Vanghelie nu l-a iertat pentru ca a candidat impotriva vointei sale la Primaria Capitalei, scrie Cotidianul.

Roberta Anastase a castigat 20.000 de euro diurna ca europarlamentar pentru lunile octombrie, noiembrie si decembrie ale anului curent si a mai incasat de la Parlamentul European si cel al Romaniei, pe parcursul anului 2008, diurna in valoare de 51.337 de lei pentru activitatea de parlamentar european, potrivit declaratiei de avere postate pe site-ul institutiei. In plus, presedintele Camerei Deputatilor si-a marit contul in lei cu 6.500 de lei fata de cei 500 de lei detinuti in 2007, insumand 7.000 de lei, dar si-a micsorat vizibil conturile in euro. Astfel, Anastase detine, la finalul anului 2008, 34.700 de euro intr-o banca din Ploiesti in doua conturi, cu peste 36.000 de euro mai putin decat la finalul anului 2007, cand deputatul PDL detinea 71.000 de euro, scrie EvZ.

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, le-a cerut lui Mircea Geoana si celorlalti lideri ai partidului convocarea de urgenta a forurilor statutare ale social democratilor, pentru a “clarifica” relatia pe care PSD o va avea cu Traian Basescu si cu PD-L. “Chiar acum, imediat, in ianuarie!” – a precizat Ion Iliescu pentru Gandul. Iliescu a precizat ca, daca PSD “isi mentine identitatea actuala”, nu se pune problema ruperii partidului sau crearea unei “stangi autentice” – idee pusa in circulatie, in ultimele zile, de fostul senator Ion Solcanu, unul dintre iliescienii din vechea garda, informeaza Gandul.

Premierul Emil Boc a anuntat ieri ca noii sefi ai agentiilor guvernamentale si secretarii de stat din ministere vor fi numiti dupa data de 5 ianuarie, in urma discutiilor dintre PSD si PDL. Definitivarea echipei guvernamentale la nivelul secund este programata sa aiba loc la inceputul anului 2009, dupa data de 5 ianuarie. "Tot dupa 5 ianuarie va fi pus in functiune intregul aparat al Secretariatului General al Guvernului", a mai spus Boc, informeaza Romania libera.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri ca se lucreaza deja la ordonanta de urgenta prin care el, in calitate de presedinte al Senatului, va putea sa participe la sedintele CSAT si sa ocupe si functia de vicepresedinte al acestei institutii. Geoana a dat de inteles in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Craiova ca, de saptamana viitoare, va face parte din CSAT. "Sper ca de saptamana viitoare, cand voi fi vicepresedinte in CSAT, vom putea discuta despre proiectele pentru care eu sunt zalog. Este vorba despre proiecte din Dolj, de infrastructura, sa ajut Oltenia nostra si intreaga tara. Vreau sa va spun ca participarea noastra la guvernare reprezinta garantia ca aceste proiecte vor fi sustinute si finalizate", a declarat liderul PSD. "Din cate stiu, se lucreaza deja la o ordonanta de urgenta, care sa modifice legea CSAT si nu cred ca va fi o problema adoptarea ei in Parlament". Intrebat daca nu este neconstitutionala emiterea unei OUG, si nu a unei legi organice, care sa modifice legea CSAT, Geoana a declarat ca, din cate stie, aceasta modificare este permisa si prin OUG, care sa fie apoi trecuta in Parlament. Una din conditiile de negociere pentru formarea coalitiei PSD-PDL a fost ca Mircea Geoana sa devina presedinte al Senatului si sa participe la sedintele CSAT, unde sa ocupe si functia de vicepresedinte. Pe 19 decembrie, Geoana a fost ales presedinte al Senatului, scrie Gardianul.