Afacerile, trambulina catre Parlament Zone intregi din Parlamentul Romaniei seamana cu un consiliu de administratie al unei companii private. Managerii unor firme prospere, oameni de incredere ai unor afaceristi importanti si controversati intr-o masura mai mica sau mai mare sau chiar afaceristi locali au fost propulsati in noul legislativ autohton. Unii dintre nou-veniti au fost deja implicati in scandaluri de incompatibilitate in conditiile in care in trecut au mai cochetat cu politica din postura de consilieri locali sau judeteni, scrie Romania Libera.

Modificarea Constitutiei, Legea caselor nationalizate si dosarele Nastase si Mitrea sunt doar cateva dintre punctele care risca sa tensioneze in Parlament relatiile dintre PSD si PDL. Mai multe legi care se afla in dezbatere parlamentara s-au transformat, in mandatul trecut, in adevarate subiecte de razboi mediatic si parlamentar intre PSD si PDL. Pozitiile celor doua partide au fost diametral opuse pe aceste puncte. Acum, cele doua partide se afla impreuna la guvernare si vor trebui sa gaseasca modalitati de a-si armoniza pozitiile. Deocamdata insa cele doua formatiuni nu au cazut de acord nici macar asupra modalitatii in care vor face aceasta armonizare. PDL sustine ca toate legile ar trebui trimise inapoi la Guvern pentru un nou punct de vedere pe care cele doua partide ar trebui sa-l respecte in Parlament. Social-democratii nu sunt insa de acord cu acest punct de vedere si spun ca negocierile ar trebui rezolvate in interiorul grupurilor parlamentare ale celor doua partide. „Trebuie sa ne intalnim in interiorul grupurilor parlamentare pentru a vedea cum putem sa ne armonizam punctele de vedere astfel incat sa avem o guvernare eficienta. Ne vom consulta cu Guvernul doar atunci cand legile in dezbatere presupun o grevare a bugetului”, ne-a declarat Ion Toma, liderul senatorilor PSD. Mult mai rezervat, liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, s-a marginit sa raspunda doar: „Vom vedea. Negociem”, scrie Cotidianul.

Noul sef al Senatului poate sa doarma linistit: “alungat” in ultimul an de RA-APPS din vila de pe Cucu Starostescu, Geoana poate sa o foloseasca acum gratis. Atent la imagine, Emil Boc nu se grabeste sa ceara vila de la stat sau sa se mute in blocul VIP-urilor de pe B-dul Prezan, preferand sa stea deocamdata in apartamentul de pe Calea Victoriei, platit de partid, afirma Gandul.

Ion Iliescu, ingrijorat de viitorul PSD Ion Iliescu sustine ca PSD ar putea avea o problema de identitate. “La acestea se adauga confuzia din viata politica si ingrijorarea exprimata (...) in legatura cu soarta stangii romanesti si a PSD. Cum va reusi sa-si mentina identitatea, linia de conduita si platforma sa politica, in contextul actual? Cum va reusi sa imbine raspunderea pentru guvernarea tarii, in cadrul aliantei cu PD-L, nerenuntand la obiectivele sale strategice si pastrand si consolidand legaturile cu propriul electorat? De aceea, cred ca se impune o analiza pertinenta a problemelor privind strategia si tactica partidului in acest an, in forurile sale statutare si promovarea unei activitati politice sustinute pentru clarificarea tuturor problemelor cu activul propriu de partid, cu militantii de baza ai partidului”, sustine fostul presedinte intr-un comentariu postat pe blogul personal, scrie Gardianul.

In urma alegerilor 324 de deputati si senatori nu se regasesc in legislativ. Ei pot solicita, daca nu au o alta sursa de venit si nici pensie, un “ajutor de somaj”. Indemnizatia tranzitorie, asa cum este definita de statutul deputatilor si senatorilor, se acorda celor care nu au fost alesi, pe o perioada care nu poate sa depaseasca trei luni. Valoarea totala a sumei se ridica la aproximativ 15.000 de lei (circa 3.700 de euro), in conditiile in care indemnizatia unui deputat sau senator “simplu”, fara functii de conducere, este de aproximativ 4.600 de lei pe luna. Procedura de obtinere a banilor este destul de facila: nu este nevoie decat de o declaratie pe propria raspundere ca solicitantul nu are alte surse de venituri, informeaza Adevarul.