Actuala putere vrea să renunţe la statutul de înalt funcţionar public al prefecţilor sau să scape de ei prin metoda „Tăriceanu“. Înregimentarea politică a prefecţilor este una dintre frământările PDL şi PSD. La trei ani de la depolitizarea prin lege a instituţiei prefectului, democrat-liberalii şi social-democraţii caută soluţiile pentru a pune în practică înţelegerea dinaintea semnării Pactului pentru România: prefecţii să aibă aceeaşi culoare politică cu şefii consiliilor judeţene. Planurile PSD şi PDL nu ţin cont de faptul că selecţia şi numirea pe criterii de profesionalism şi neutralitate politică au fost asumate în timpul negocierilor cu UE. De altfel, întârzierile în acest sens, care au fost criticate dur în rapoartele de ţară, l-au determinat pe Adrian Năstase să-şi asume pe final de mandat legea privind depolitizarea instituţiei prefectului, scrie EvZ.

Vadim şi Becali s-ar putea întoarce în Parlament Nu este exclus ca, în câteva luni, C.V. Tudor sau George Becali să devină senator sau deputat şi, astfel, PRM sau PNG-CD să aibă reprezentanţi în Parlament, chiar dacă la alegerile din 30 noiembrie 2008 ambele partide nu au trecut pragul electoral de 5%. O situaţie absolut ipotetică în acest moment, care are însă acoperire în Legea electorală. În situaţia în care unul dintre posturile de parlamentar devine vacant, la alegerile parţiale organizate în colegiul respectiv poate participa oricine şi câştigă cel care obţine cele mai multe voturi, scrie Cotidianul.

Ministrul Turismului, Elena Udrea, îşi va desfăşura activitatea la sediul Guvernului, în clădirea în care funcţionează ministerul condus de ea nemaiexistând spaţiu suficient pentru biroul său. Aceasta a declarat agenţiei Mediafax că viitorul sediu al Ministerului Turismului se află în curs de amenajare şi, deci, situaţia actuală este una provizorie: „Sediul Ministerului Turismului va fi în Bulevardul Aviatorilor 50A dar, în lipsa spaţiului adecvat, cabinetul meu şi departamentul de comunicare al Ministerului Turismului vor funcţiona în sediul Guvernului”. Ea a mai precizat că se află deja în stadiul de elaborare a două proiecte: premiile pentru turism ecumenic, decernate în perioada 14-15 ianuarie la Suceava şi participarea României la Târgul Internaţional de Turism de la Stuttgart, care se va desfăşura între 17 şi 25 ianuarie, afirma Gandul.

Aproape toti ministrii actualului Guvern si-au depus declaratiile de avere si interese abia ieri, cånd expira termenul prevazut de lege. Nu acelasi lucru l-au facut membrii fostului Executiv, la predarea mandatelor. Dintre toti ministrii cabinetului Boc, doi sunt in atentia Agentiei Nationale de Integritate – Vasile Blaga si Adriean Videanu. Primul, pentru împrumuturi de aproximativ 330.000 de euro, luate, dupa cum spune el, dupa doua luni de la parasirea postului de demnitar, respectiv la 12 iunie 2007. Al doilea este verificat pentru bordurile plantate în Bucuresti, în valoare de peste 660 de mii de lei, livrate chiar de firma fostului primar al Capitalei. Inspectorii ANI vor extinde verificarile si fata de noile delaratii de avere si interese ale celor doi, scrie Gardianul.