Basescu lanseaza „Constitutia de sertar“. Presedintele Traian Basescu scoate astazi din sertar raportul Comisiei prezidentiale de Analiza a Regimului Politic si Constitutional, pe baza caruia ar urma sa lanseze oficial dezbaterea privind modificarea Legii fundamentale. Printre cei invitati la Palatul Cotroceni se numara liderii PDL si PSD, Emil Boc si Mircea Geoana, in calitate de premier, respectiv presedinte al Senatului, nu insa si presedintele PNL, Calin Popescu-Tariceanu, scrie EvZ.

Marko se plange de persecutii: „Specialistii UDMR vor fi demisi pe criterii politice”. Liderii UDMR se declara ingrijorati ca „specialistii” formatiunii ar putea fi inlocuiti pe „criterii politice” din conducerea unor institutii, scrie Gandul. Presedintele Uniunii, Marko Bela, a sustinut ieri ca a primit din teritoriu astfel de semnale: „Am primit semnale de ingrijorare in ceea ce priveste specialistii maghiari prezenti in conducerea diferitelor institutii, ca, eventual, acesti specialisti vor cadea victima unor criterii politice. Deocamdata, nu s-a intamplat acest lucru, dar ingrijorari exista. Ele sunt, dupa parerea mea, motivate, fiindca mai ales in cazul specialistilor maghiari, n-as putea concepe schimbarea lor ca o schimbare pe baza unor criterii politice”.

PDL cere PSD sa le puna botnita liderilor care critica alianta. Conducerile celor doua partide au discutat, marti seara, la Guvern, despre problemele de functionare ale coalitiei aparute dupa incidentul Oprea. Prim-vicepresedintele PDL, Adriean Videanu, a declarat la finalul intalnirii cu PSD ca social-democratii au fost indemnati ca pe viitor sa incerce sa-si rezolve problemele interne in cadrul partidului, scrie Cotidianul.

Silviu Sergiu, in "O infrangere cat o victorie pentru Basescu", sustine ca "Dupa ce Virgil Ardelean va fi inlaturat, viitorul sef de la „Doi s’un sfert“ va fi „omul PSD“. Cel putin in perceptia publica. La inceput, probabil, asa vor sta lucrurile si in realitate. Daca acesta va schimba tabara, e putin probabil ca vreun social-democrat va afla. Cand este vorba de servicii secrete, doar numele directorului este o chestiune lesne de aflat. Opinia publica va fi convinsa in continuare ca este omul PSD, asa cum vor crede si multi social-democratii. De aceea, este posibil ca scandalul numirii lui Ardelean sa fi avut loc doar pentru ca PSD sa aiba impresia ca „Doi s’un sfert“ este sub controlul sau". (Citeste integral in EvZ).

In "Traian si Gabriel, ingerul cazut", Cristian Teodorescu afirma ca "exploziile in lant provocate de generalul rebel Gabriel Oprea ii fac sa se bucure pe ascuns pe toti pesedistii care nu vor alianta cu partidul lui Basescu, in timp ce pedelistii puri si duri jubileaza. Or, asta ii trebuie lui Basescu? Inca un scandal dupa tampenia cu care guvernul Boc a intrat in painea pensionarilor reangajati la stat? Ca Basescu i-o fi spus poate generalului cu trei stele, dintre care doua i le-a dat el, sa puna Vulpea de paza la cotetul cu gaini de jumulit de care se ocupa serviciul „doi si-un sfert“ e una, dar ca i-a dat si indicatii cum sa procedeze, de asta chiar ma indoiesc. Orice scandal in guvernul acestei aliante e un vot de blam pentru Basescu, nu pentru Geoana si nici pentru Boc". (Citeste integral in Cotidianul).