Basescu nu vrea sa mai fie suspendat. Comisia prezidentiala de analiza a regimului politic si constitutional din Romania propune in raportul final dat miercuri publicitatii, la punctul 3.3, “eliminarea institutiei suspendarii din functie a sefului statului”. In opinia comisiei prezidentiale, actualele prevederi constitutionale in materie de suspendare a sefului statului “creeaza premisa dubla a unui blocaj constitutional si a unei tensiuni intre votul referendar si ideea moderna de reprezentare”, scrie Cotidianul.

PSD si PD-L au stabilit algoritmul de impartire a functiilor in teritoriu. Liderii PSD s-au adunat ieri la o vila de protocol din Snagov pentru a discuta proiectul bugetului de stat pe 2009, dar si desemnarea unui posibil succesor in functia de ministru al Internelor. Numele cel mai vehiculat este acela al lui Dan Nica, actualmente vicepremier si ministru interimar in locul lui Gabriel Oprea. Nica pare a castiga tot mai mult teren, potrivit unor surse Mediafax, in fata celuilalt candidat, Liviu Dragnea, care aparea, la un moment dat, ca succesor aproape sigur al lui Oprea, scrie Gandul.

Geoana nu vrea doar un Congres. Vrea doua. Dupa ce imediat dupa alegerile parlamentare presedintele PSD, Mircea Geoana, a refuzat orice discutie referitoare la un eventual Congres, ieri, acelasi Geoana a anuntat doua congrese doar anul acesta. Unul pentru alegerea unei noi conduceri a partidului si unul pentru desemnarea candidatului la presedintie. Geoana a afirmat, ca primul Congres va aveau un dublu aspect, atat organizatoric, cat si doctrinar, astfel incat PSD sa fie pregatit pentru anul electoral 2009, in care sunt programate noi alegeri europarlamentare, cat si alegerile prezidentiale din toamna, scrie Cotidianul.

In "Leul, jumulit de scandalul Oprea", Mircea Marian aminteste ca "nu au trecut nici 30 de zile de la instalarea guvernului, si PSD si PDL au trecut prin primul conflict major, iar un minister cu circa 120.000 de angajati a ramas fara titular. Cati investitori straini isi vor risca putinii bani disponibili intr-o tara in care guvernul pare ca traieste de pe o zi pe alta? Nu vreau sa fiu absurd si sa astept ca ministrul Pogea sa termine proiectul bugetului pe 2009 in sapte zile, iar in acest timp sa pregateasca si un program anticriza. Dar este clar ca elaborarea bugetului este gripata de disputele legate de numirea viitorilor demnitari. Sunt si acum ordonatori principali de credit, in afara Internelor, care nu au un conducator. In plus, dincolo de conflictele care au devenit publice, PSD si PDL au serioase neintelegeri legate de sumele care vor fi alocate pentru salariile profesorilor sau pentru pensii". Citeste integral in EvZ.

Sabina Fati, in "Cine schimba Constitutia cade singur in ea", afirma ca "intr-o tara in care schimbarile au loc doar cu forta, iar modernizarea a avut loc sub biciul occidental, este greu de crezut ca Basescu va putea porni singur motoarele. Presedintele vrea, mai ales, o republica semiprezidentiala clara, de care eventual sa beneficieze in al doilea mandat, cu alte cuvinte, sa aiba la indemana asa-numitele mecanisme de rezolvare a conflictelor, care i-ar permite, spre exemplu, sa poata dizolva Parlamentul si sa declanseze alegeri anticipate. Traian Basescu a trait pe propria piele dilemele, neclaritatile si confuziile Constitutiei autohtone. Suspendarea sa din functie, executata de Parlament la limita legii, a fost doar una dintre aventurile cele mai palpitante oferite de Constitutie. Aceeasi Constitutie le-a oferit insa politicienilor penali umbrela de vreme rea, iar fostul premier Adrian Nastase spera ca nici actualul Parlament nu le va da voie procurorilor anticoruptie sa-l cerceteze penal". Citeste integral in Romania libera.