Cele patru coduri din Justitie, motiv de cearta intre PD-L si PSD. PD-L vrea adoptarea codurilor prin asumarea raspunderii guvernului, iar PSD doreste trimiterea lor in Parlament. Cele doua partide aflate la guvernare au opinii divergente in privinta modului de adoptare a celor patru coduri – Codul penal, Codul de procedura penala, Codul civil si Codul de procedura civila – care au fost prioritatea numarul unul pentru ultimii cinci ministri ai Justitiei. Practic, din anul 2000, fiecare titular al portofoliului Justitiei s-a ambitionat sa-si lege numele macar de unul dintre cele patru coduri. Niciunul nu a reusit insa acest lucru, scrie Gandul.

Iordanescu si-a dat demisia, Netoiu - exclus. Fostul antrenor al echipei nationale, senatorul Anghel Iordanescu, si-a dat aseara demisia din PSD in semn de solidaritate cu deputatul Gabriel Oprea. Alaturi de Iordanescu, si-a anuntat plecarea din partid si primarul de Voluntari, Florentin Pandele, scrie EVZ.

Traian Basescu si Mircea Geoana au transmis un mesaj comun. Prezenti ieri umar la umar in fata confederatiilor patronale, Traian Basescu si Mircea Geoana au transmis un mesaj comun: daca scopul actualei coalitii nu este reformarea tarii, ci devine doar o majoritate clientelara, nu se justifica. Mi-am asumat responsabilitatea pentru formarea unui guvern in aceasta structura politica. (…) Compensarea pe care eu am avut-o ca explicatie a fost ca o astfel de majoritate poate reforma Romania. Vreau sa cred ca acest lucru se va intampla. Daca o astfel de majoritate nu va reforma Romania, ea nu se justifica, scrie Romania Libera.

Ministrul Finantelor despre majorarile salariale: „Daca incap, vor trece, daca nu incap, nu vor fi trecute”. Premierul Boc arunca in joc un plan anticriza secret si o crestere economica de 2,5%. Proiectul de buget pe 2009 va fi gata abia la sfarsitul lunii ianuarie. Bugetul nu este inca gata, Guvernul Tariceanu a lasat multe facturi neplatite, iar noul Cabinet „coace” un plan anticriza. Acestea sunt pe scurt concluziile sedintei de sase ore a Guvernului Boc pe marginea proiectului de buget pe anului 2009. Nici o veste nu a venit de la Executiv nici in ceea ce priveste majorarile salariale, atat de asteptate dupa controversata „lege 50%”. Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a fost foarte evaziv referitor la includerea lor in proiectul de buget. „Majorarile salariale nu au facut obiectul discutiei (...) Limita cheltuielilor este de 34,6% din PIB, iar in acest cadru vom incerca sa trecem majorarile. Daca incap, vor trece, daca nu, nu vor fi trecute”, a spus ministrul, citat de Gandul.

Gheorghe Flutur figureaza inca in baza de date a membrilor PNL. Organizatia judeteana PNL Suceava a inceput o actiune de reverificare a numarului de membri, a anuntat, ieri, responsabilul cu aceasta activitate, Philip Rozopol, care a mentionat ca liderul PD-L Suceava, Gheorghe Flutur, este inca in baza de date a PNL Gura Humorului. “Domnul Flutur nu si-a dat demisia din organizatia PNL Gura Humorului”, a spus Rozopol, care a aratat ca, formal, el se afla inscris in registrul membrilor organizatiei. El a mentionat ca PNL Suceava a inceput inventarierea membrilor PNL din judet, aratand ca se vor purta discutii cu fiecare membru de partid din baza de date. “Pentru a realiza reconstructia acestei organizatii trebuie sa vedem unde ne aflam”, a mai spus Rozopol, adaugand ca in maximum doua saptamani aceasta actiune va fi finalizata, informeaza Gardianul.

Basescu scapa de audieri. Ziaristul Cristian Oprea, de la „Cotidianul“, audiat, ieri, la Judecatoria Sectorului 1 in procesul intentat de presedintele Traian Basescu, a explicat in fata instantei ca articolul pentru care a fost trimis in judecata este unul „de opinie“, fiind bazat pe o serie de declaratii ale sefului statului, scrie EVZ.

Daniel Oanta, in editorialul sau "Testul semiprezidential" publicat in Cotidianul vorbeste despre faptul ca "presedintele Traian Basescu a lansat o vie dezbatere despre proiectul republicii semiprezidentiale. Inainte de a se pronunta intr-un sens sau altul, poporul are, de facto, spre atenta observatie, avanpremiera. Daca-i va placea, va merge si la film. Am mari indoieli ca prevederile actualei Constitutii sunt cunoscute si intelese de 50% plus 1 din electoratul Romaniei, adica de majoritatea necesara pentru a o schimba. Faptul ca atat presedintele, cat si purtatorul de cuvant al Guvernului, Emil Boc, doctor in drept constitutional, s-au inselat sustinand apriori ca ordonanta privind cumulul salariu-pensii nu incalca Legea fundamentala ma duce cu gandul ca nici la nivel inalt nu e prea bine cunoscuta. Constitutia actuala are marea hiba ca nu tine cont de context, cu alte cuvinte, in numele unor principii, precum dreptul la munca si cel la pensie, impiedica Executivul sa faca economii la buget".