Incepand de ieri, criticarea guvernului si a partenerilor de coalitie, PDL si Traian Basescu, trebuie evitata. Mircea Geoana i-a rugat pe toti membrii conducerii PSD sa se abtina de la comentarii acide cu privire la actiunile cabinetului. Interventia presedintelui PSD i-a vizat in primul rand pe Ion Iliescu si pe Adrian Nastase, dar si pe anumiti lideri locali care, in ultima vreme, au criticat vehement masurile luate de cabinetul Boc. Totul a pornit ieri de la o disputa intre Ion Iliescu si ministrul muncii, Marian Sarbu. Presedintele de onoare al PSD i-a imputat ordonanta privind cumulul salariului cu pensia, scrie EvZ.

Fruntasi liberali - parlamentari, primari, consilieri judeteni - din judetele Ialomita, Calarasi, Braila, Galati, Buzau, Constanta si Tulcea au propus sambata, secretarului general al PNL, Dan Motreanu, amanarea pana dupa alegerile europarlamentare a congresului partidului. Surse participante la intalnire au precizat ca propunerile au fost facute in special de catre liderii filialelor respective, motivul real al amanarii fiind intentia de a intarzia cat mai mult alegerile interne din filiale, alegeri obligatorii inainte de desfasurarea unui congres ordinar, afirma Cotidianul.

Un barbat din Piatra Neamt care s-a intors din strainatate ii cere lui Mircea Geoana suma de 25.000 de euro, pe care acesta a promis-o emigrantilor romani care vor reveni in tara. In urma cu 12 ani, Adrian Chifu (foto) a plecat in Italia si s-a stabilit in regiunea orasului Milano, unde a muncit in domeniul tranzactiilor imobiliare. In campania electorala de anul trecut, el a auzit promisiunea prin care Mircea Geoana se angaja ca, in cazul in care partidul sau va ajunge la guvernare, fiecare roman intors din strainatate sa primeasca suma de 25.000 de euro si subventionarea de catre stat in proportie de 60% a orice suma imprumutata din banci pentru deschiderea unei afaceri, scrie Gardianul.

Seful Departamentului Afaceri Europene (DAE), Vasile Puscas, a declarat ieri ca Executivul va initia in perioada imediat urmatoare o comunicare cu celelalte institutii publice avand ca tema alegerile pentru PE. Potrivit acestuia, pentru mobilizarea electoratului la vot, este necesara dezvoltarea unor parteneriate de comunicare privind scrutinul pentru PE si implicarea elitelor in procesul de mediatizare a temelor europene. In acest sens, Puscas a mai afirmat ca partidele politice trebuie sa clarifice legislatia care va fi aplicata pentru euroalegerile din vara. "Trebuie sa vedem intai daca putem internaliza problemele europene, iar apoi sa punem problema in ce masura exista un suport pentru mobilizarea electoratului. Propun sa dezvoltam rapid parteneriate pentru comunicare, care sa se concentreze asupra alegerilor europarlamentare in aceasta prima parte a anului, scrie Curentul.

In comentariul, Geoana, imparat in tara baronilor, Adrian Ursu pune diagnosticul: in PSD e criza de cadre: "Daca nu ai sti ce serparie e in PSD, ai sta sa te intrebi, de bun-simt: ce fel de partid e asta, unde i s-au scurs resursele de cadre, daca i-au trebuit opt zile sa gaseasca alt ministru de Interne macar la fel de prost ca Oprea? Nu poti, ca formatiune politica de anvergura - judecand dupa procente, numar de membri sau durata de viata -, sa te blochezi, mai bine de o saptamana, intr-un singur nume din zona politicii interlope, cel al lui Liviu Dragnea, fara alta varianta decat refolosirea lui Dan Nica, un nume sters, aflat deja pe lista celor inscaunati. Stiind insa ce serparie e in PSD, te intrebi doar, dupa ascensiunea lui Dragnea la MAI, care tabara a iesit deasupra si, mai ales, pentru cat timp. Nicio miscare din PSD nu e gratuita si, in mod sigur, lasa si vanatai. Deznodamantul de ieri al scandalului de la Ministerul de Interne nu aduce doar un ultim nume pe lista Executivului, ci consolideaza puterea feudalilor din partid in relatia cu zisii suverani de la centru". (Integral in Cotidianul).

Liviu Dragnea ar putea sa aduca tensiunile din partid, in interiorul guvernului, scrie Ioana Lupea in Basescu si PDL, sub papuc. "Marea realizare a lui Traian Basescu, faptul ca a dat tarii in criza economica un guvern puternic, are toate sansele sa se transforme intr-un esec, daca executivul PSD-PDL va evolua ca pana acum: incoerent si huiduit de pe margine. Poate chiar din interior, dupa numirea lui Liviu Dragnea, pana acum un critic din afara al actiunii guvernamentale care poate aduce opozitia in interiorul cabinetului, punand astfel capat lunii de miere a sefului statului cu executivul girat. Liderul PSD de Constanta, Radu Mazare, ne comunica ieri ratiunea pentru care Liviu Dragnea a fost nominalizat pentru pozitia de ministru al administratiei si internelor: opozitia fata de masurile care aduc atingere intereselor PSD. Dupa compromisul facut prin asocierea la guvernare cu PSD, ceea ce poate distruge definitiv credibilitatea PDL si a lui Traian Basescu este scandalul. Iar PSD-istii cauta harta cu lumanarea stiind ca arma sefului statului, conflictul, s-a intors impotriva lui. In mana PSD, conflictul este cel mai eficient instrument de santaj". (Integral in EvZ)

Barack Obama va fi nevoitsa abandoneze o parte din optimismul afisat in campanie, sustine Marius Lazescu inObama, America si europenii. "Acest urias capital de simpatie de care se bucura Barack Obama la debutul mandatului sau si acasa - in America, el are un nivel de incredere publica de peste 80 de procente -, si in strainatate nu e doar o binecuvintare ci, in egala masura, si o mare povara. De fapt, o parte dintre sustinatorii sai ferventi din zona stinga incep deja sa aiba indoieli, uitindu-se la sirul de numiri de factura preponderent centrista din esalonul de virf al noii administratii. De aici se pot trage cel putin doua prime concluzii: 1. presedintele Obama e constient ca una e guvernarea si cu totul altceva retorica de campanie; 2. asteptarile celor care presupun ca in urmatoarea perioada vor avea loc schimbari majore in politica externa si de securitate a Statelor Unite ar putea fi destul de repede infirmate. Tonul declaratiilor de la Washington va fi cu siguranta diferit, mai putin abraziv si mai conciliant, dar substanta politicilor promovate nu se va modifica, probabil, in mod substantial". (integral in Ziarul de Iasi)