7 boacane ale Guvernului Boc. Guvernul condus de Emil Boc implineste astazi o luna de cand a fost investit in functie. Profesorul de stiinte politice Alexandru Radu crede ca "este cel mai prost debut din 1990 pana acum, in conditiile in care e puternic sustinut de presedinte si de Parlament", anticipand "o guvernare bramburita". Pe de alta parte, sociologul Mircea Kivu argumenteaza ca, "pana in acest moment, ca ordin de marime, masurile luate sunt insignifiante". Deocamdata observatorii au contabilizat, mai degraba, erorile si gafele. Citeste in Romania libera gafele guvernului Boc.

Basescu da sfaturi Chisinaului. De rezultatul alegerilor din aprilie din Republica Moldova depinde apropirea Chisinaului de Uniunea Europeana, a fost mesajul transmis ieri de presedintele Traian Basescu ambasadorilor acreditati la Bucuresti. In opinia sefului statului scrutinul din aprilie va fi “un test important” de la care „speram sa confirme gradul de incredere pe care noi si partenerii nostri europeni, deopotriva, il acordam Republicii Moldova”, scrie EvZ.

Liberalii au incercat s-o tavaleasca pe Elena Udrea prin zapada. Presedintele interimar al PNL Suceava, Alexandru Baisanu, a declarat ieri agentiei Mediafax ca vizita ministrului Turismului, Elena Udrea, in Suceava, sap­ta­­mana trecuta, a prilejuit auto­­ritatilor locale o pregatire eufo­rica: „S-a mers pana acolo, incat s-au adus basculante cu zapada pentru a o face pe doamna Udrea fericita. Se face turism pe bannere, cu trompete si sanii”, scrie Gandul.

Boc si-a adus blonda in Cancelarie. Emil Boc a numit-o pe Chyntia Carmen Curt, fosta sa asistenta universitara, in functia de consilier de stat in cadrul Cancelariei Primului-Ministru. Decizia de numire a Chyntiei Carmen Curt a fost publicata miercuri in Monitorul Oficial, in paralel cu cea de suspendare la cerere din functia de inspector guvernamental. Desi nu a fost niciodata membru de partid, “blonda lui Boc” a intrat in atentia presei in 2006, cand a fost numita subprefect de Cluj. La acea vreme primar al municipiului Cluj Napoca, Emil Boc, declara ca nu are nici o legatura cu inscaunarea Chyntiei Curt in postul de subprefect, scrie Cotidianul.

Prioritati contradictorii ale deputatilor: buget de criza si hotel de lux. In vreme ce numarul fostilor alesi care se inghesuie sa primeasca asa-zisul ajutor de somaj creste, presedintele Camerei Deputatilor anunta un buget de criza pe 2009, urmand ca alesii sa nu mai beneficieze nici de masini noi. Daca vor trebui sa se "sacrifice" si sa foloseasca vechile autoturisme aflate in dotarea Camerei, deputatii ar putea avea insa un frumos si luxos hotel propriu. Tot mai multi deputati care nu au mai prins un loc in actualul Parlament cer sa primeasca cei 15.000 de lei ca indemnizatie de tranzitie, pe o perioada de trei luni, astfel ca numarul acestora a crescut de la 47 la 58, scrie Romania libera.

Basescu vrea sa se puna bine cu Obama. Presedintele Traian Basescu a anuntat ca vrea sa coopereze foarte bine cu noua Administratie a Statelor Unite ale Americii. La traditionala primire cu prilejul Anului Nou a corpului dimplomatic acreditat in Romania, seful statului a aratat ca administratia de la Bucuresti vrea sa isi continue bunele relatii cu Statele Unite ale Americii, “pentru a aprofunda si a reconfirma soliditatea relatiei transatlantice, pentru a mentine relevanta NATO ca piatra de temelie a securitatii noastre”, scrie Cotidianul.

In "Alo? Dictatorul Basescu pe fir!", Mircea Marian vorbeste despre "Un nou scandal care se va sfarsi niciunde: cica Basescu ar intercepta ilegal telefoanele unor politicieni. A spus-o Claudiu Saftoiu, un om foarte important, daca ne uitam la functiile pe care le-a detinut". Mircea Marian considera ca problema lui Saftoiu este ca "nu are cum sa probeze cele afirmate si risca sa devina ridicol atunci cand face declaratii fara acoperire. Oricum, toata povestea pare neserioasa si nu face decat sa creeze impresia ca un fost subordonat al presedintelui vrea sa se razbune pe seful sau, dupa ce a fost dat afara cu scandal. Singurul lucru bun ar fi ca noii parlamentari sa ia in serios avertismentul fostului sef al SIE si sa decida sa exercite un control serios asupra structurilor de informatii". Citeste integral in EvZ.

Sabina Fati, in "Serviciile secrete si destinele presedintilor", afirma ca "ambasadele occidentale de la Bucuresti s-au grabit, probabil, ieri sa consemneze in rapoartele lor ca fostul sef al spionajului autohton din perioada 2006-2007 il acuza pe Traian Basescu de politie politica. Altfel spus, Claudiu Saftoiu a marturisit ca in perioada cand se afla in gratiile Cotrocenilor se faceau "interceptari ilegale", prin care presedintele afla din sursa directa ce discutau Iliescu si Geoana. Fostul sef al Serviciului de Informatii Externe se pune prin aceasta acuzatie intr-o situatie ingrata, pentru ca, daca spusele sale sunt reale, va trebui sa explice, pe de o parte, de ce a acceptat sa ia parte la ilegalitatile la care se deda presedintele si, pe de alta parte, de ce a tainuit atata vreme eventualele abuzuri. In plus, ca sef al unuia dintre cele mai importante servicii secrete, Claudiu Saftoiu a semnat, de buna seama, un document prin care se obliga sa pastreze confidentialitatea informatiilor la care avea acces". Citeste integral in Romania libera.